Po Hrvatskoj,  Putovanja

Donosimo detalje: Do kraja godine umirovljenici i stariji mogu besplatno putovati vlakom po Hrvatskoj

Dobre vijesti za naše umirovljenike i starije osobe! Hrvatske željeznice uvode pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina koji im omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske u 2. razredu redovnih vlakova.

Pilot-projekt provodit će se od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine, a umirovljenici i osobe starije od 65 godina moći će besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, npr. jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja.

Pravo na besplatan prijevoz ostvaruje se na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 €. Profil se može kupiti na blagajni, a vrijedit će do kraja 2024. godine.

Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument.

Iz Hrvatskih željeznica ističu da uz pametnu karticu, korisnik treba pribaviti prijevoznu kartu za svoje putovanje. U slučaju da korisnik nije pribavio prijevoznu kartu na blagajni, kartu treba zatražiti od konduktera u vlaku.

Kako do pametne kartice?

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti: zahtjev za izradu pametne kartice koji se može preuzeti na blagajni ili ovdje, ispravu o primanju mirovine HZMO-a, identifikacijski dokument te uplatu u iznosu od 2,65 €.

Zahtjev i potrebnu dokumentaciju treba se predati na blagajni ili putem e-maila  besplatno.umirovljenici@hzpp.hr. U slučaju slanja zahtjeva e-mailom, korisnici trebaju poslati i potvrdu uplate u iznosu od 2,65 € na IBAN HR9523400091510252920, model HR00, a pod poziv na broj potrebno je upisati datum uplate, nakon čega će biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice.

Pametna kartica izrađuje se u roku od 7 dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev. U slučaju da korisnik želi da mu se pametna kartica pošalje poštom, potrebno je uplatiti 2,10 € za troškove poštarine. Potvrdu uplate na IBAN HR9523400091510252920 (model HR00, poziv na broj: datum uplate) potrebno je poslati na e-mail besplatno.umirovljenici@hzpp.hr.

Više informacija o projektu možete pronaći na stranicama Hrvatskih željeznica.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok