Vijesti

Ovo su šokolari koji su prijavili svoje proizvode na šokolijadu: Među njima je i 12 žena!

Pripreme za ovogodišnju manifestaciju Ninsku šokolijadu u punom su jeku. Sve počinje s njegovim carstvom šokolom, a on je bez obzira na vremenske prilike sišao s dima, čeka nekoliko dana kao ozebli sunce s poznatom ninskom burom, a zatim na dozrijevanje u konobu.

Od pamtivijeka je Nin kolijevka šokola, pa iako se recept prenosi više od dva desetljeća i rade se razne varijante šokola, onaj izvorni tradicijski iz Nina i okolnih mjesta koji imaju gotovo identičan obiteljski recept je onaj pravi i nije lažnjak kako će to reći pravi znalci i gurmani.

Početak proizvodnje šokola i zadržavanje proizvodnje isključivo na području bivše austrijske općine Nin i dalje nije znanstveno potvrđeno iako postoje tri teorije o tome odakle je šokol stigao u Nin, pa se na istraživanju i dalje radi.

Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen. Razlog zbog čega se on ne proizvodi u velikim količinama jest taj što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine puno mirodija i kvalitetno crno vino, a bura s Velebita koja donosi sol s mora ima poseban značaj na sazrijevanje, a u konačnici i kvalitetu šokola.

Špikovanje Ninskog šokola klinčićem. FOTO: Marija Dejanović

Proizvodi se u malim serijama

Šokol se proizvodi u malim serijama u kućanstvima i to ga svrstava u autohtoni domaći proizvod i kao teško se može proizvoditi kao komercijalni proizvod. Količine šokola su ograničene i brojni štovatelji već ovih dana rezerviraju kod proizvođača svoj šokol. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno ostati još neko vrijeme i u njemu će guštati samo odabrani. Naravno i svi oni koji se zateći u Ninu 21. srpnja na Ninskoj šokolijadi.

Ove godine na Ninsku šokolijadu svoje šokole prijavilo je 43 šokolara, od toga je 12 žena, što znači da spol i dob nisu važni za proizvesti kvalitetan šokol. Za odabir najboljeg recepta na ovogodišnjoj Ninskoj šokolijadi svoje šokole prijavili su Roko Pekić, Božena Pekić, Vjerica Sjauš, Branko Sjauš, Lucija Sjauš Dujmović, Marija Škibola, Marin Dejanović, Šime Ljubičić Zdenkov, Marko Oltran, Šime Skočić, Tanja Skočić, Lovre Stulić, Ivan Stulić Brankov, Ante Tonći Šalov, Matej Šalov, Danijel Striguljica, Roman Marguč, Domagoj Burela, Šime Burela, Iva Skočić Burela, Ive Ljubičić iz Nina, Ivan Matešić, Ante Jurkin, Nada Jurkin, Marijan Pavlović iz Ninskih Stanova, Romeo Beram, Marin Beram, Joško Jurlina iz Žerave, Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja iz Privlake, Petra Rončević, Tomislav Rončević, Milan Čolak iz Zadra, Ante Perinić, Vesna Perinić, Šime Stojak iz Vrsi, Stipe Pavlović iz Zatona, Zoran Lisica iz Petrčana, Meri Kalac, Frane Kalac iz Posedarja te Marica Vučkov iz Pakoštana.