Automobiliona

Nissanov električni crossover konačno je dostupan i u Hrvatskoj: Pogledajte kako izgleda Ariya

Nissan je na domaćem tržištu predstavio električni model Nissan Ariya, prvi posve električni crossover iz marke za koji kažu da mijenja definiciju električne vožnje.
Ariya obilježava početak novog poglavlja Nissanove električne revolucije. Sazdana na bezvremenskom japanskom futurizmu, uzimajući u obzir zahtjeve koje oko automobila imaju europski kupci. Ariya je elegantna, besprijekorna i samopouzdana. Najviši je automobil u svom segmentu, a njezin temelj su tri ključna japanska koncepta – koncept MA, koncept Kumiko i koncept IKI.

Predstavljanje električnog crossovera Nissan Ariya. FOTO: Ines Jelušić

Koncept MA odnosi se na vještinu ovladavanja praznim prostorom, koncept Kumiko odnosi se na izradu drvenih površina bez upotrebe ljepila, dok koncept IKI označava nešto što je šik, a jednostavno.

Iz Nissana kažu da je Ariya suptilno prilagođena za europsko tržište. Primjerice, europskim je kupcima važno da upravljanje bude odzivno i vrlo precizno, kao i to da se osigura dodatna stabilnost pri višim brzinama. Zato su unaprijeđene reakcije amortizera kako bi se poboljšala kontrola karoserije, a inženjeri Nissana Europe prilagodili su i omjer ublažavanja udaraca te nanovo ugodili upravljač kako bi poboljšali reakcije upravljača oko središnjeg položaja pri višim brzinama. U unutrašnjosti Nissan Ariye imamo otvorenu atmosferu koja pokazuje novi potencijal električnih vozila koji je nalik salonu.

Predstavljanje električnog crossovera Nissan Ariya. FOTO: Ines Jelušić

Prostrana unutrašnjost

Okosnica dizajna su sofisticiranost i udobnost, a Ariyjina unutrašnjost je prostrana poput modela iz više klase te nudi najviše prostora za putnike u svojoj klasi. Maksimalna udobnost postiže se i zbog električno podesive središnje konzole koju si svatko može namjestiti po želji, a za još ugodniju vožnju, tu je i panoramski krov.

Sjedala, upravljač i električno upravljiva središnja klizna konzola mogu se podesiti po želji vozača, a postavke se mogu pohraniti u različitim profilima kako bi se olakšala upotreba, što je praktično ako se vozilom služi više korisnika.

Armaturna ploča sastoji se od dvaju 12,3-inčnih zaslona, a iz Nissana kažu da prikazivanjem višestrukih informacija na vodoravnim zaslonima, povezanima u obliku slova S, informacije se mogu očitati brzo i uz minimalno skretanje pažnje vozača. Tu je i head-up zaslon koji vozaču na siguran način prikazuje praktične informacije.
Ariya je opremljena Nissanovim inteligentnim osobnim pomoćnikom koji uključuje hibridni sustav glasovnog upravljanja s naprednim prepoznavanjem prirodnog jezika.

Predstavljanje električnog crossovera Nissan Ariya. FOTO: Ines Jelušić

Za još bolje vozačko iskustvo električnog automobile, tu je inteligentni planer rute koji u stvarnom vremenu procjenjuje optimalnu rutu s obzirom na različite čimbenike kao što su promet, stanje ceste, raspoloživost punionica u stvarnom vremenu i preostali kapacitet baterije. Zgodna stvar je i da rutu vašeg putovanja možete isplanirati već dan ranije.

Pomoću aplikacije NissanConnect Services moguće je daljinski zaključati i otključati vrata vozila. Vaše pametne telefone možete povezati s automobilom I putem aplikacija Apple CarPlay (bežično) te Android Auto (preko kabela). Uz Nissanov sustav Safety Shield 360 uključuje još i Inteligentni Around View Monitor, Inteligentni sustav upozorenja na frontalni sudar, Sustav za održavanje vozila u prometnom traku u nuždi, Inteligentni sustav kočenja u nuždi i Sustav automatskog kočenja stražnjih kotača u nuždi.

Predstavljanje električnog crossovera Nissan Ariya. FOTO: Ines Jelušić

Odličan doseg

Posve električna Nissana Ariya s novom generacijom elektromotora dostupna je u tri izvedbe – Ariya 2WD 63 kWh, Ariya 2WD 87 kWh i Ariya e-4ORCE AWD 87 kWh. Doseg automobila u verziji s manjom baterijom ide do 404 kilometara, a uzmete li model s većom baterijom, deklarirani doseg je i do 536 kilometara. Treća verzija dolazi s Nissanovim pogonom e-4ORCE, a deklarirani doseg je do 515 kilometara. Ima i opciju brzog punjenja (do 130 KW), pa se doseg Ariyje s baterijom kapaciteta 87 kWh može povećati do 350 kilometara u samo pola sata punjenja na brzom punjaču CCS. Jamstvo na bateriju je 8 godina ili 160.000 kilometara.

Predstavljanje električnog crossovera Nissan Ariya. FOTO: Ines Jelušić

Ariya se može pohvaliti i vrhunskim performansama vožnje zahvaljujući e-4ORCE sustavu, najnaprednijem Nissanovom pogonu na sve kotače s dvama motorima, posebno dizajniran za elektrificirane i 100 % električne modele marke. Sustav jamči snažnu i uglađenu vožnju, odličnu kontrolu i upravljivost, te samopouzdanje na svim terenima i u svim godišnjim dobima. Od skliskih i zaleđenih cesta do suhih i osunčanih staza – iz Nissana kažu da je tehnologija e-4ORCE spremna za sve vremenske uvjete. Ariya dolazi u tri razine opreme (Engage, Advance i Evolve), a cijena joj kreće od 41.900 eura. Više detalja o novom električnom crossoveru iz Nissana možete pronaći ovdje.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok