Vijesti

Ugledni časopis objavio ljestvicu gradova i regija budućnosti: Na popisu čak tri hrvatske lokacije!

Američki Financial Times objavio je fDi Intelligence ljestvicu europskih gradova i regija budućnosti 2024. godine. Na ovoj prestižnoj listi, našla su se i dva hrvatska grada te jedna regija, prenosi N1.

Prema listi FT-a, Zagreb je zauzeo 10. mjesto u kategoriji isplativosti (cost effectiveness) među glavnim gradovima Europe, a sama Hrvatska je uz Litvu spomenuta kao jedna od zemalja s velikim rastom novih start-up kompanija.

Na 10. mjestu mikro gradova u kategoriji strategija FDI koja gleda promicanje ulaganja, našao se i grad Jastrebarsko, dok se u istoj kategoriji našla se i Krapinsko-zagorska županija koja je zauzela 7. mjesto među malim europskim regijama budućnosti.

Jastrebarsko već bilo na popisu

Ovo nije prvi puta da se Jastrebarsko nalazi na popisu. Na toj se listi našao kao prvi hrvatski grad još 2012., a potom i 2016. godine, navodi se na web stranicama grada. Pobjednik iste kategorije među glavnim gradovima je Barcelona, dok je na prvom mjestu u kategoriji velikih gradova zasjao London.

Na ljestvici FT-a procijenjeno je 330 europskih gradova podijeljenih prema broju stanovnika u pet skupina — veliki, veliki, srednji, mali i mikro gradovi — kao i 141 europska regija podijeljena u tri skupine — velike, srednje i male regije.

Mjesta su rangirana prema uspješnosti u pet potkategorija: gospodarski potencijal, otvorenost prema poslovanju, povezanost, ljudski kapital i životni stil, i isplativost. Tu je i dodatna kategorija – strategija FDI, koja gleda promicanje ulaganja. Ocjenjivački sud pregledao je 117 prijava iz gradova i regija diljem Europe.

Putne priče pratite i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i TikTok