Automobiliona

Za ovaj Volkswagenov model kažu da je ‘električni Golf’: Testirali smo ID.3

Već nekoliko godina, Volkswagen u ponudi svojih vozila kupcima nudi i električne automobile iz serije ID, a nedavno smo imali prilike testirati njihov obiteljski hatchback ID.3. Zbog sličnih dimenzija, ID.3 neki nazivaju “električnim Golfom” – naime, ID je samo za 2 centimetra kraći od Golfa te 3 centimetra širi. Ovaj model u prodaji je od 2020.godine, a na testu smo imali njegovu redizajniranu verziju.

Pofriškana verzija došla je s drugačijim prednjim branikom i duljom haubom. Sprijeda su uočljivi i usisi, ali i nama uvijek fascinantna Volkswagenova pametna LED svjetla koja izgledaju kao da vas automobil gleda. Također, novitet su i neke boje, kao, između ostalog, i nova Dark Olive Green boja u kojoj nam je auto došao na test.

Električni model ID.3. FOTO: Ines Jelušić

Unutrašnjost modela ID.3 je pročišćena od tipki i kotačića, a koje su zamijenili slideri, odnosno tipkice na dodir.

Položaj za volanom dosta je visok jer se ispod nalaze baterije. To, ali i ogromno staklo koje podsjeća na stakla u monovolumenima, pridonose odličnoj preglednosti u ID.3. Volkswagen drži do održivosti pa su svi materijali u automobilu animal friendly, a tkanine su od materijala koji je 71 % recikliran.

Ispred vozača nalazi se manji displej dimenzija 5,3 inča, a tu je i head-up displej na kojem se može projicirati navigacija. Glavni ekran dimenzija je 12 inča, ima prečace za lakši dolazak do pojedinih opcija, a na njega se možete spojiti putem aplikacija sa svojim pametnim telefonima.

ID.3 je dosta praktičan, ima zgodnih pretinaca i mrežica za odlaganje stvari, a ono što mi se najviše svidjelo je super pametno rješenje, odnosno pretinac za odlaganje mobitela. Prtljažnik je zapremnine 385 litara, a spuštanjem sjedala dobit ćete prostor zapremnine 1267 litara.

Unutrašnjost modela ID.3. FOTO: Ines Jelušić

Doseg preko 400 kilometara

Dolazi u dvije verzije – Pro s baterijom od 58 kWh i Pro Performance s baterijom od 77 kWh. Iz Volkswagena kažu da se puni se brzinom od 120 kWh, što znači da mu od 5 do 80 % treba nekih 30-ak minuta. Također, proizvođač tvrdi da bi baterija na ovom automobilu nakon 8 godina i 160.000 kilometara trebala biti na minimalno 70 posto kapaciteta.

Naš testni model bio je Pro verzija snage 204 konja. Deklarirani doseg mu je 426 kilometara. ID.3 starta s cijenom od 41.516 eura, a naš testni primjerak košta 58.635 eura.

Cijeli test pogledajte u videu.