Automobiliona

Testirali smo Audi RS Q3, sportski gradski SUV sa 400 konja

Njemački automobilski div Audi osim “standardnih” modela nudi i one nešto nabrijanije koji na sebi nose oznaku RS, a nedavno smo testirali njihov gradski SUV RS Q3. Osnovni model Audijevog gradskog SUV-a Q3 predstavljen je 2011. godine. Riječ je o automobilu srednje veličine koji se smjestio između modela Q2 i Q5. U RS inačici, Q3 je 10 milimetara niži, a prepoznat ćete ga i po blagoj coupe liniji.

Riječ je o benzincu s 2.5 motorom i 5 cilindara ukupne snage 400 KS, a zanimljivo je spomenuti da je motor koji se nalazi u ovom modelu čak 9 puta osvojio nagradu Međunarodni motor godine, a u modelu koji smo testirali, uparen je sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Unutrašnjost modela RS Q3 je nešto tamnija sa oštrim i sportskim linijama i detaljima. Želite li više svjetla, dobra je vijest da auto ima panoramski krov. Možda i najsportskiji detalj u njemu su sjedala napravljena od kombinacije kože i alkantare. Ona su tipično sportski tvrđa, odlično drže u zavojima, a imaju i mogućnost grijanja.

Vozačev displej dimenzija je 12,3 inča, na njemu se nalaze sve informacije o vožnji, a možete čak namjestiti da vam se tamo projicira i navigacija. Ima i takozvani RS diplej, koji vam za vrijeme vožnje u RS načinu mjeri ubrzanje, g-sile, a može mjeriti i krugove na stazi. Glavni ekran dimenzija je 10,1 inča i za 10 je stupnjeva zakrenut prema vozaču. Putem aplikacija, može se spojiti s vašim pametnim telefonima. Dobra stvar je i što je klima izvučena te se nalazi ispod glavnog ekrana.

Zabavan i praktičan

RS Q3 može se pohvaliti prostranijim prtljažnikom u klasi zapremnine 530 litara. Prtljažnik po potrebi možete povećati pomicanjem sjedala, a kad spustite stražnju klupu, dobit ćete obujam od 1400 litara.

Stotku ovaj auto hvata za impresivnih 4,5 sekundi, a možete ga voziti u nekoliko načina vožnje – efficency, comfort, auto, dynamic, ali i u dva malo “žešća”, RS načina koji se pale na volanu.

Što se cijene tiče, “običan“”Q3 starta od 39.028 eura, dok ćete za ovakav RS sa svom opremom izdvojiti 112.023,43 eura.

Cijeli test pogledajte u videu.