Događanja,  Putovanja

Ovog vikenda svi putevi vode u Rijeku na Međunarodnu karnevalsku povorku

Ovog vikenda, svi putovi vode u Rijeku gdje će se 11. veljače u 12 sati na riječkom Korzu održati Međunarodna karnevalska povorka. Na ovogoidšnjem Riječkom karnevalu, očekuju nas 93 karnevalske grupe i preko 9.000 sudionika najveselijeg dana u godini te brojni posjetitelji iz cijelog svijeta.

Na nedvano održanoj konferenciji ze medije, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović istaknuo je važnost Riječkog karnevala ne samo za one koji se maskiraju i sudjeluju u karnevalskoj povorci nego i za kompletnu turističku ponudu grada na Rječini. Humanitarni karnevalski gala party održava se 19. godinu za redu u Guvernerovoj palači te je veliki odaziv gradova prijatelja veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj, gostiju i partnera, a prikupljena sredstva odlaze humanitarnoj udruzi Uzor.

Prethodnih godina prikupljeno je gotovo 200.000,00 eura sredstava koja su bila distribuirana udrugama koje brinu o najpotrebitijima. Gradonačelnik se zahvalio svima koji sudjeluju u humanitarnim akcijama te sponzorima Erste banci, Sparu i Jadroliniji koji prate Riječki karneval i sudjeluju u svim njegovim aktivnostima. Pozvao je sve da se pridruže Međunarodnoj karnevalskoj povorci u nedjelju i da zaista Rijeka bude prijestolnica Karnevala te da potvrdimo da je Riječki karneval jedan od najvećih u Europi.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeka Petar Škarpa istaknuo je kako ulazimo nažalost u zadnji karnevalski vikend kojeg svi ljubitelji Karnevala i maškara s nestrpljenjem očekuju te kako će svi koji ovaj vikend dođu u Rijeku zasigurno uživati u programima koje su pripremili brojni organizatori. Većina karnevalskih grupa koje sudjeluju u Međunarodnoj karnevalskoj povorci dolazi iz Primorsko – goranske županije, ali tu je i 12 inozemnih grupa iz Italije, Slovenije, Mađarske, Kine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Indije, koje će prezentirati svoju tradiciju i običaje. Zahvalio se svim karnevalskim grupama koji već dugi niz godina sudjeluju u programima Riječkog karnevala i čuvaju tradiciju. Istaknuo je kako je za Međunarodnu karnevalsku povorku gotovo stotinjak akreditiranih novinara što nam daje garanciju da će lijepa slika Riječkog karnevala otići po cijelom svijetu, a najavio je i organizirani dolazak većih grupa iz Japana, Francuske i Austrije.

Meštar Sandi zahvalio se svima koji prate Karneval i brojne lijepe manifestacije, koje su ove godine izuzetno dobro posjećene. Također zahvalio se svima koji su doprinijeli izgledu i brojnosti Riječkog karnevala i njegovom 41. izdanju ove godine. Pozvao je sve da bez obzira na vrijeme dođu na Riječki Korzo, jer maškarama ni kiša ni snijeg ni led ne smetaju te napomenuo da je dobra zabava zagarantirana.

FOTO: Visit Rijeka

Predstavnik suorganizatora Humanitarnog karnevalskog gala party-a, predsjednik Rotary kluba Rijeka – sv. Vid Kristijan Zulle istaknuo je kako je svake godine izuzetno velik interes za karnevalski gala party te izvrsna posjećenost, zbog kojih su ponosni. Najavio je kako nas ove godine očekuje izvrsna atmosfera za koju je zadužena grupa Cubismo te vjeruje da će se svi koji dođu zaista dobro zabaviti i uživati.

Humanitarni bal

U petak 9. veljače, na Botelu Marina, s početkom u 20 sati održat će se 12. Noć krinolina na brodu Marina – humanitarni bal. Andrej Kušeta predstavnik tvrtke Arhipelag d.o.o., koja je organizator zajedno s Karnevalskom udrugom Veseli odltimeri, istaknuo je da prikupljena sredstva idu u korist sigurne kuće, koju vodi Udruga za zaštitu obitelji Rijeka. Očekuju se predstavnici iz čak 10 zemalja svijeta, većinom organizatori velikih europskih karnevala – iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Švedske, SAD-a i Hrvatske.

Ove  subote održava se  humanitarno-gastronomski događaj 17.  “Maškarana jota” Udruženja obrtnika Rijeka s početkom u 11 sati na Trgu 128. brigade hrvatske vojske.  Predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Ivica Zbašnik istaknuo je kao je sav prihod ove godine namijenjen humanitarnoj Udruzi Svjetionik, čija je glavna svrha poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju te njihovih obitelji. Ugostitelji iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, uz potporu obrtnika drugih profila i učenika Ugostiteljske škole, pripremit će cca 600 porcija mašarane jote i palente kompirice koju će kuhati Udruga Palentar. Za simbolični iznos + „Daj ča daš“ moći će se konzumirati  porcija jote sa palentom i čašom vina. Program Maškarane jote obogatit će i članovi Ceha frizera kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Rijeka koji će zainteresiranima ponuditi uslugu facepainting-a također za simbolični iznos. Program manifestacije humanitarno će voditi Jana Bubnič Aračanin uz glazbeni nastup Fieste koji će također humanitarno nastupati bez honorara. Po završetku događaja na Korzu za sve zainteresirane bit će organiziran i turistički obilazak starog dijela grada Rijeke.

FOTO: Visit Rijeka, Wikimedia