Iće i piće,  Piće

Najbolji od najboljih: Evo tko su šampioni 31. međunarodne izložbe mladih vina u Ludbregu

Udruga vinograda “Trsek” Ludbreg nedavno je organizirala najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj, a šampioni 31. međunarodne izložbe mladih vina u Ludbregu su Stjepan Vučemilović iz Zadra koji je za svoj Merlot osvojio 91 bod i Miroslav Matijašec iz Sigeca Ludbreškog s Rajnskim rizlingom koji je osvojio 88 bodova. Među 440 uzoraka, zaprimljenih iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske najvišim priznanjem “Zlatni trsek” okitilo se ukupno 107 vina.

“Srebrni trsek” dobilo je 209 uzoraka vina, a “Brončani trsek” 68 uzoraka vina. Ove godine dodijeljena je i posebna nagrada “Branko Kežman” za najbolje ocijenjeno vino člana Udruge vinogradara Trsek kao uspomena na preminulog dugogodišnjeg predsjednika spomenute udruge. Nagradu je dobio Mladen Matijašec.
Uz glavne organizatore, pokrovitelji izložbe već tradicionalno bili Varaždinska županija i Grad Ludbreg.

FOTO: Varaždinska županija

“Moramo biti zadovoljni kvalitetom vina, ove godine imamo 107 zlata i to nas veseli. To je dokaz kako je kvaliteta vina zaista dobra. Izložba svake godine privlači sve više izlagača ,ali i posjetitelja i mislim da kao udruga radimo dobre i korisne stvari za promociju vinarstva ove naše Ludbreške regije, ali i šire”, rekao je na otvorenju izložbe predsjednik udruge “Trsek” Krešimir Horvat, istaknuvši izvrsnu suradnju s ostalim vinarskim udrugama diljem Hrvatske.

Izložba međunarodnog karaktera

Predsjednik Ocjenjivačke komisije Marijan Čižmešija koji je izvršio sistematizaciju i razvrstavanje uzoraka i na čijem je temelju obavljeno šifriranje vina naglasio je kako se ocjenjivanje održavalo tri dana, a provele su ga tri komisije sa po pet degustatora. “Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova i konačnom ocjenom medijana, a sve u skladu s međunarodnim standardima i preporukama. Činjenica je da kvaliteta ludbreških vina raste što je dokaz kako vinogradari slušaju struku i savjete. Ove godine je bilo preko 70% nagrada u kategoriji srebrnih i zlatnih odličja”, rekao je Čižmešija.

FOTO: Varaždinska županija

Čestitke su organizatorima uputili i generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, načelnik Općine Martijanec Branim Nađ te gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić koji je pritom naznačio kako je ova manifestacija prepoznatljivi brend Grada Ludbrega, ali i cijele Ludbreške regije.

Otvorivši izložbu župan Anđelko Stričak je rekao kako je ova izložba mladih vina najveća takva izložba u Hrvatskoj. “Izložba je međunarodnog karaktera, s obzirom da imamo vina iz Slovenije i Mađarske. Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima iz Varaždinske županije, bez obzira da li se radi o vinu, bučinom ulju, medu ili siru, govorimo o proizvodima vrhunske kvalitete. To je dokaz kako naši OPG-ovci ulažu puno truda u ono što rade jer žele biti najbolji. Zato i osvajaju mnogobrojne medalje na domaćim i međunarodnim izložbama. Stoga čestitam svima koji su dali svoje vino na ocjenjivanje, a poglavito onima koji su osvojili medalje. Koristim priliku da pohvalim organizaciju izložbe i siguran sam kako će biti još mnogo takvih izložbi u organizaciji udruge Trsek”, poručio je župan Stričak.

FOTO: Varaždinska županija