Događanja,  Putovanja

Viteška udruga ‘Kumpanjija’ Smokvica u petak održava svoj godišnji nastup predvođena novim kapetanom

U sklopu proslave Dana Općine Smokvica i blagdana Gospe Kandalore, Viteška udruga “Kumpanjija” Smokvica održat će 2. veljače glavni godišnji nastup s početkom u 15:00 sati.

Ove godine glavni godišnji nastup za njih je poseban, jer izvedbu kumpanjije predvodi novi kapetan u svom prvom nastupu, Antonio Pecotić Baran. Antonio dolazi iz obitelji koja je u potpunosti posvećena ovoj viteškoj igri – njegov je otac bio dugogodišnji kapetan Kumpanjije, a danas vojvoda. Antonio je aktivna vojna osoba Hrvatske ratne mornarice, stoga će u čast njegove prve izvedbe kao kapetana, brod HRM-a biti usidren u luci Brna. Kumpanjija iz Smokvice jedna je od osnivača Povijesnih počasnih postrojbi Hrvatske vojske i kao takva sudjeluje u svim važnim vojnim i državnim manifestacijama.

Kumpanije otoka Korčule uz korčulansku morešku nalaze se na listi zaštićenih kulturnih dobara nematerijalne kulturne baštine Repulike Hrvatske.

Povijesno, Kumpanjija je drevni smokviški običaj ustanovljen na temeljima obrambene čete koja je branila Smokvicu od napada i otimačine s mora i kopna. U vrijeme kada su našim prostorima pustošili gusari i odasvud prijetila opasnost od osvajačkih vojska, bilo je potrebno osnovati obrambene skupine, koje na otoku Korčuli nalazimo u svim najstarijim mjestima, iz strateških razloga smještenih u unutrašnjosti otoka.

Takva se obrambena skupina nazivala Kumpanjija. U Smokvici se tokom vremena iskristalizirao cjeloviti običaj zvan Kumpanjija. Običaj se sastoji od više segmenata: izbor kapetana, naviještanje kumpanjije bubnjanjem, okupljanje, popivanje, zakup pijace, govor, odsijecanje glave volu, narodni ples od boja, tanac i, tratamenat kod kapetana.

Lančani ples mačevima

Kumpanjija je lančani ples s mačevima koji se izvodi uz svirku mišnjice i bubnja, te vijanje hrvatske trobojnice. Izvode ga potomci najstarijih smokviških obitelji na čast i slavu svojih predaka, koji su kroz teška vremena čuvali i branili svoje mjesto od svih napadača, uvijek ističući rodoljublje. Kumpanjijare predvodi Kapetan.

Da bi se ples od boja izveo, potrebno je dobiti dopuštenje od glavara, pa tek tada počinje izvođenje. Kumpanjija se naviješta tako da bubnjar osam dana prije izvođenja u predvečerje ispred kapelice Sv. Mihovila udara u bubanj. Na dan izvedbe Kumpanjije, kumpanjijari se skupljaju kod kapetana, odlaze po alfira (barjaktara), te onda svi skupa odlaze župniku kako bi noseći darove dobili dozvolu da izvedu ples na crkvenoj pijaci.

Nakon toga kreću prema crkvenoj pijaci, gdje se ples od boja oduvijek izvodi, a njihov dolazak ojkanjem navješćuje skupina muškaraca. Takvo se pjevanje u Smokvici naziva popivanje. Sam ples od boja sastoji se od 14 punata (figura) i traje nešto više od sat vremena.

FOTO: Viteška udruga Kumpanjija Smokvica