Događanja,  Putovanja

Uskoro nam slijedi 16. izdanje Seljačke bune: Evo kada će se održati legendarna Bitka kod Stubice

Gupčevim krajem uskoro će ponovo odzvanjati riječi “Buna trajeee”, kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravicu. Povijesna bitka koja je “pokazala šake” vlasteli prije 451 godinu, ove će se godine održati po 16. put, gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske.

Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema se pravi spektakl.

Lokacija održavanje ove manifestacije je dvorac Stubički Golubovec i centralni dio grada Donja Stubica, a sve započinje već ove subote 3.2. kada će se održati “Puntanje kmetov” – prikaz dolaska pobunjenih kmetova, naoružavanje i obučavanje za bitku te priprema za Bunu.

Prikaz bitke kod Stubice na rasporedu je u subotu 10.veljače 2024. godine s početkom u 14.00 sati, a prije toga posjetitelji će moći obići i Srednjovjekovni sajam.

Organizatori su pripremili i brojna druga događanja, a cijeli program možete pronaći ovdje.

Također, sve aktualne informacvije o manifestaciji možete pronaći na Facebook stranici Družba Vitezova Zlatnog Kaleža.

FOTO: Facebook Družba Vitezova Zlatnog Kaleža