Automobiliona

Mali terenac koji je osvojio Europu: Testirali smo Jeep Avenger s benzinskim motorom

Jeep je početkom prošle godine predstavio svoj model Avenger. Najmanji i najmlađi Jeep podigao je puno prašine u javnosti, a nakon električne verzije, testirali smo ovaj model i u benzinskoj varijanti. Avenger je auto napravljen za europsko tržište. Dizajniran je u Italiji, a proizvodi se u Poljskoj. Do sada je osvojio brojne renomirane nagrade, između ostalog i nagradu Ženski svjetski automobil 2023. godine u kategoriji obiteljskih SUV-a.

Iz Jeepa kažu da je vanjski dizajn Avengera funkcionalan. Najviše u klasi je podignut od tla, čak 20 centimetara, a karoserija je zaštićena oblogama koje dodatno štite auto od grebanja, ali i da bi se smanjila šteta kod manjih sudara koji se često događaju u gradu.

Prostrana unutrašnjost

Unutrašnjost je jako prostrana, a unutra se nalazi preko 30 litara zapremnine po pretincima. Vozačev ekran dimenzija je 10,25 inča, a istih je dimenzija i glavni ekran, koji ima widgete i stranice, možete na namjestiti te je poveziv s aplikacijama putem vaših pametnih telefona.

Kod ekrana, valja pohvaliti sjajnu kameru koja će vam pripomoći pri parkiranju u gradu, a još više će vam pomoći kada se sa svojim Avengerom nađete na nekom makadamu ili poljskom putu. Prtljažnik je zapremnine 380 litara, odnosno 1275 litara kada spustite stražnju klupu. Auto je opremljen brojnim sigurnosnim funkcijama kao što je lane assist, automatsko kočenje, upozorenje na mrtvi kut, a ima i opciju koja „čita“ znakove.

Benzinski Avenger dolazi s 1.2 motorom i 100 konja. Prema WLTP-u, Avenger troši 5.6 litara na 100 kilometara. Cijena Avengera kreće od 27.600 eura, no trenutno se može dobiti i za manje novaca, po cijeni od 24.000 eura.

Cijeli test Avengera pogledajte u videu.