Događanja,  Putovanja

U Rijeci je započelo Peto godišnje doba: Pogledajte što će se sve događati u narednih mjesec dana

U Rijeci je prije nekoliko dana, točnije 17. siječnja uz zvuk Antonjskog roga, započelo Peto godišnje doba. Karnevalsko razdoblje čije će veliko finale i ove godine biti Riječki karneval, traje sve do Pepelnice 14. veljače. Iako je karnevalsko razdoblje ove godine kratko, iz TZ Grada Rijeke najavili su programski vrlo bogato karnevalsko razdoblje, u kojem će se u manje od mjeseca dana nagurati velik broj maškaranih zabava, koncerata, humanitarnih akcija, sportskih događanja, ali već svima i dobro poznatih tradicionalnih manifestacija.

Na konferenciji za medije koja je održana prije nekoliko dana, zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski pozdravio je sve ljubitelje Riječkog karnevala i sve sponzore te najavio brojna karnevalska događanja koja nas očekuju u narednom periodu. Najavio je, između ostalog,  i ovogodišnji Humanitarni karnevalski gala party te naglasio kako će sredstva od prodaje ulaznica biti donirana neprofitnoj Udruzi UZOR. “Pozivam sve naše sugrađanke i sugrađane da poprate sva karnevalska zbivanja i budu dijelom ovogodišnjeg Riječkog karnevala, kao sudionici povorki i brojnih događanja, ili pak kao gledatelji, ili vjerni pratitelji ovog, najšarenijeg događanja u našem gradu”, istaknuo je Palčevski.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa najavio je Dječju karnevalsku povorku 27. siječnja, koja broji više od 5700 djece okupljenih u 63 karnevalske grupe, a dolaze iz Primorsko-goranske županije, Istarske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. “Navedena brojka izuzetno veseli, jer daje garanciju da ćemo očuvati tradiciju i običaje, što je i osnovni cilj ovoga kraja i da ćemo na taj način osigurati budućnost Riječkog karnevala. U Međunarodnoj karnevalskoj povorci gotovo stotinjak karnevalskih grupa proći će centrom grada, a grupe dolaze  iz cijele Hrvatske te 14 inozemnih grupa iz Italije, Mađarske, Slovenije, Republike Sjeverne Makedonije, Indije, Belgije i Crne gore. Svakako jedna lijepa promocija Rijeka, a prvenstveno Riječkog karnevala, tradicije i običaja ovog kraja“, kazao je.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je kako je zaista veseli da se već po 41. put tradicionalno održava Riječki karneval, koji je tijekom svih ovih godina zahvaljujući trudu svih organizatora i puno šire, ušao u čak  500 manifestacija koje New York Times preporučio da se treba posjetiti tijekom života te da to govori o samom značaju Riječkog karnevala za Primorsko-goransku županiju i u turističkom smislu naše destinacije.

Zahvalila se svima koji upravo pridonose tome te istaknula kako će i dalje podržavati organizatore, jer je navedeno bitno za dovođenje gostiju ne samo u glavnoj sezoni, nego upravo sada u predsezoni kada je to najpotrebnije. Istaknula je sjajne turističke brojke u nazad deset godina u siječnju i veljači te povećanje noćenja za 90% što je zasigurno velikim dijelom upravo i zbog Riječkog karnevala.

Događanja je ove godine pregršt. “Svakoga ćemo se petka navečer tradicionalno družiti na tancima u Domu Pašac, a 3. i 10. veljače i u Domu Zamet. Neće nedostajati niti zabava za najmlađe u Dragi, na Kozali, Pašcu i Zametu. Gornja će Vežica 27. siječnja ugostiti Maškarano boćanje, zaplesat će se i na Noći krinolina na Botelu Marina, a posljednji će petak i subota donijeti i humanitarne Karaoke i Pidžama party u Caffe baru “Iskra”. Na najzaljubljeniji dan u godini, 14. veljače, nimalo romantični vatreni kraj doživjet će Pust, krivac za sve nedaće i zlo. Vremena je ove godine malo, a mjesta i razloga za zabavu puno, stoga – Živio Pust!”, istaknula je Maja Stepančić, predsjednica Riječke udruge karnevalista.

Svim prisutnima na konferenciji za medije obratio se i pokrovitelj Riječkog karnevala, regionalni menadžer marketinga kod kupaca Zagrebačke pivovare, Ivan Marohnić te istaknuo kako je Zagrebačka pivovara izuzetno ponosna da je partner Riječkog karnevala već duži niz godina. “Vjerujem da barem dio vrijednosti koje njeguje Riječki karneval njegujemo u našoj kompaniji, one se u pravilu odnose na uključivost, toleranciju te na angažman zajednice i vjerujem da smo tu našli jednu dobru poveznicu između našeg brenda i Riječkog karnevala kao dio neizostavnog identiteta našeg kraja.“ Pozvao je sve na karnevalske zabave u Exportdrvu pod nazivom Čarnival Export, gdje nas 27.1. očekuje Let 3,  03.02. gost iznenađenja, 10.02. grupa Fortunali i 11.02. Koktelsi. Cijeli program možete pronaći ovdje.

Izabrana ovogodišnja Kraljica

U petak je izabrana i ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala 2024. godine – ona je Sara Đukić, a dolazi iz karnevalske grupe Kirci Bribirci!  Zamjenici gradonačelnika Goran Palčevski i Sandra Krpan odlučili su na kratko vrijeme gradsku vlast dati maškarama te su ključ Grada predali Meštru Sandiju i novoj Kraljici, čime je i službeno započelo peto godišnje doba.

FOTO: Visit Rijeka

Na ovogodišnjem Izboru nastupilo je pet kandidatkinja koje su se u pratnji svojih karnevalskih grupa kroz zabavne igre natjecale za titulu Kraljice Riječkog karnevala.

Glasanje za Kraljicu Riječkog karnevala odvijalo se putem službene internetske stranice Turističke zajednice grada Rijeke (od 15. siječnja u 20:00 sati do 18. siječnja u ponoć), a glasovi publike  pribrojili su se  ocjenama žirija na finalnoj večeri koja se održala u Exportdrvu. Tijekom finalne večeri,  dodijele su se i posebne nagrade karnevalskim grupama. 

Nova Kraljica dobila je ček za nagradno putovanje za svoju karnevalsku grupu, posebno dizajnirani broš Male Galerije, personaliziranu lentu i buket cvijeća. Novu Kraljicu u stopu su pratile prva pratilja Sara Priskić iz karnevalske skupine Pom-F-RI i druga pratilja Emma Maljić iz karnevalske skupine Lošinjski karneval, koje su se iskazale svojim plesnim i karnevalskim umijećem. Nagradu za najkarnevalskiji nastup ponijela je Plesna štorija Salsamor, a titulu najkarnevalskije grupe odnijela je karnevalska skupina Lošinjski karneval.

FOTO: Visit Rijeka