Automobiliona

Ušminkani pick-up za cestu i terene izvan nje: Testirali smo VW Amarok

Kamioneti, odnosno pick-upovi, oduvijek su izazivali posebne reakcije kod ljudi, a među poznatijima je i VW Amarok koji se na tržištu pojavio 2010. goodine. Nakon vrlo uspješne prve generacije, 2022. godine stigla je druga generacija ovog vozila koje se prodaje i na drugim kontinentima.

VW Amarok dugačak je 5,35 metara te je 10 centimetara duži od svog prethodnika. Na testu, imali smo model s duplom kabinom, što znači da se u njemu može voziti pet osoba. Automobil izgleda robustno, a stigao nam je u Mid Blue plavoj boji sa sivim aluminijskim detaljima na karoseriji. Sprijeda su obnovljena LED svjetla, a zgodan detalj je i branik koji izgleda kao slovo X.

Unutrašnjost je decentno uređena, a iznutra prevladavaju fini materijali. Ispred vozača nalazi se digitalni displej s raznim informacijama, a koji ima mogućnost personalizacije, dok se u sredini kokpita nalazi okomito postavljeni glavni ekran dimenzija 12,3 inča.

Ines Jelušić

Pretljažnik Amaroka mjeri se u metrima, u njega bez problema stane jedna europaleta, a možete prevoziti teret do 1,2 tone. Amarok dolazi sa više od 25 sustava sigurnosti, a u Hrvatskoj dolazi kao dizelaš u tri varijante – 2.0 sa 170 KS i ručnim mjenjačem ili 207 KS i automatskim mjenjačem te u verziji kakav je bio naš testni primjerak – 3.0, V6 sa 240 KS. Sve tri varijante dolaze s pogonom 4×4.

Ima nekoliko načina vožnje, uključujući i način za offroad. Ima i opciju zaključavanja diferencijala te kontrole proklizavanja na nizbrdici. Osim velikog prtljažnika, Amarok ima i kuku koja može vući do 3,5 tone, a može se pohvaliti i ogromnim spremnikom goriva zapremnine 80 litara.

Cijena Amaroka kreće od 50.393 eura, a cijena testnog modela u Aventura opremi iznosi 66.924 eura. Cijeli test pogledajte u videu.