Po Hrvatskoj,  Putne priče,  Putovanja

Što obići, posjetiti i raditi u najmanjem gradu na svijetu? Legenda kaže da su Hum sagradili divovi…

Sedam kilometara od Roča, na ulasku u samo srce slikovite Istre, smjestio se Hum, najmanji grad na svijetu. To prekrasno mjesto doslovno možete obići za svega nekoliko minuta. No, Hum zaslužuje puno više od tek brzinskog “preleta” kroz grad.

FOTO: Ines Jelušić

Hum se prvi puta spominje 1102. godine, a gradske zidine čuvale su mjesto od čestih prodora Mlečana i Turaka. Svake godine, vrata se svečano otvaraju na Dan grada Huma, a kada se “na leto dan” bira novoga župana.

Sagradili ga divovi

Prema legendi, Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne te od preostalog kamenja na kraju izgradili Hum.

FOTO: Ines Jelušić

Hum nije samo najmanji grad na svijetu. On je i Grad biske, poznate istarske rakije s imelom, a čija receptura potječe upravo iz Huma te je stara oko 2000 godina. Humska biska pravi se od domaće komovice, bijele imele i četiri vrste ljekovitih trava, a recept je navodno ostatak druidske magije starih Kelta koji su nekada živjeli na ovim prostorima.

FOTO: Ines Jelušić

U Humu se toj rakiji i tradiciji u čast svake godine krajem listopada održava Smotra rakija na kojoj se poznati proizvođači rakija iz cijele Istre natječu za najbolju rakiju.

FOTO: Ines Jelušić

Obavezno posjetite muzej

Ono što svakako trebate obići u Humu je Muzej Aura, a čiji autohtoni postav donosi prikaz života u Humu nekada. Muzej se nalazi u staroj kući u samom centru, a koncipiran je tako da se u svakoj sobi nalazi mali pregled onoga što se nekada radilo ili moglo vidjeti u Humu.

Ispod muzejskih prostorija nalazi se Distillery Bar AurA Hum, gdje možete isprobati popularne rakije i likere koje proizvodi Destilerija Aura, a možete nešto i prizalogajiti. Također, u Humu se nalazi i trgovina s njihovim proizvodima.

FOTO: Ines Jelušić

Za nešto konkretniji ručak tu je i Humska konoba smještena na ulazu u grad. U Humu se nalazi nekoliko suvenirnica, a ukoliko želite, u najmanjem gradu na svijetu možete i prenoćiti te posjetiti crkvu Uznesenja Marijina.

FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić