Putovanja

Hrvatska ruta uz more završila na listi najboljih cestovnih putovanja na svijetu

Putovati se može na razne načine, no mnogi i dalje perferiraju putovanje automobilom. Osim što ćete za vrijeme takvog putovanja biti puno fleksibilniji nego primjerice kada putujete autobusom, jedan od benefita je što možete istražiti brojne zanimljive i manje poznate lokacije.

U svijetu postoje brojne poznate, ali i manje poznate rute koje su idealne za putovanja automobilom, a portal Compare the market nedavno je složio listu najboljih road tripova u svijetu. U samom vrhu našla se i jedna hrvatska ruta, ona između Pule i Dubrovnika.

Route 66, SAD

Route 66 je vjerojatno najpoznatije cestovno putovanje na svijetu koje povezuje Chicago sa Santa Monicom u Los Angelesu. Prolazi preko osam saveznih država u svojoj dužini od 3463 kilometara. Na Route 66 ima puno toga za vidjeti – od otvorenih seoskih i planinskih pogleda do klasičnih zalogajnica, povijesnih gradova te prirodnih i umjetnih znamenitosti kao što je Painted Desert (Oslikana pustinja) ili Cadillac Ranch.

Ruta 40, Argentina

Ruta 40 u Argentini također spada među atraktivnije i poznatije rute. To je najdulje putovanje cestom s ukupno 5194 kilometara. Ruta 40 vodi kroz prekrasno, surovo prirodno čudo Patagonije.

Na ovom golemom putovanju možete vidjeti čitav niz krajolika, uključujući pustinje, planine prekrivene snijegom, vulkane, ledenjake, vjetrovite kanjone, drevne ruševine, slane ravnice i netaknuta jezera. Također, duž argentinske Rute 40 mogu se vidjeti nevjerojatne divlje životinje, zapanjujuća geologija i drevna kulturna povijest.

Pula – Dubrovnik

Iako nije dugačka kao route 66 ili ruta 40, putovanje od Pule do Dubrovnika s potpunim se pravom našlo na ovoj listi.
Osim što su naši gradovi diljem rute jako popularni na Instagramu pa i to privlači brojne turiste, ruta nudi spektakularni pogled na Jadransko more i prekrasnu stjenovitu obalu.

Inače, prema njihovim podacima, naša hrvatska ruta ima uvjerljivo najviše objava na instagramu – čak 3,891,020, a ruta je duga 713 kilometara. Četvrta na listi je Staza Nacionalnog parka Southern Utah u SAD-u duga 764 kilometara, peta je cesta od Arosa do Zermatta u Švicarskoj duga 244 kilometara, šesta je Velika oceanska cesta u Australiji dužine 550 kilometara, dok je na sedmom mjestu Kružna cesta na Islandu dužine 1322 kilometra.