Vijesti

Ninska turistička zajednica poziva natjecatelje da se prijave na ovogodišnju Šokolijadu

Turistička zajednica grada Nina krenula je s pripremama za 22. Ninsku šokolijadu koja će se održati i srpnju i poziva sve čuvare ove tradicionalne kulturne baštine da se prijave do 31. siječnja 2024. godine za sudjelovanje na ovogodišnjoj Šokolijadi sa svojim šokolima. Svi zainteresirani šokolari mogu se prijaviti kao natjecatelji za ovogodišnju Ninsku šokolijadu osobno u Turističkom uredu grada Nina ili na telefon 023 264 280.

Ninski šokol je izvorni proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i mjestima koja su u njegovom prirodnom okruženju: Grbama, Ninskim Stanovima, Zatonu, Vrsima, Privlaci, Viru, Žeravi, Petrčanima i ostalim mjestima, a kojima je Nin tijekom povijesnih mijena bio središte. Način pripreme tajna je svake obitelji koja ga priprema. Začeci pripreme šokola po nekim etnolozima sežu u 17. stoljeće, dok ga drugi smještaju u srednji vijek jer su putevi mirodija lako dolazili do samostanskih ninskih kuhinja. Zahvaljujući Ninskoj šokolijadi, a zbog svojeg izuzetnog ukusa danas se priprema šokola proširila u mnoge obitelji izvan Nina.

Nagrade za prva tri mjesta

Da bi se i ove godine nastavila tradicionalna Ninska šokolijada Turističko vijeće TZ Grada Nina donijelo je Odluka o načinu provođenja natjecateljskog programa Ninske šokolijade 2024. Svakom izrađivaču šokola – natjecatelju, a koji svojim doprinosom sudjeluje u čuvanju tradicije i sudjeluje  na Šokolijadi 2024. dodjeljuje se novčana potpora od 100,00 eura, na način da će se 50% novca isplatiti u siječnju za potrebe nabavke mesa i mirodija, a 50% isplatiti će se u srpnju kod donošenja pripremljenog šokola u ocjenjivački program.

Osim toga donesena je Odluka o nagrađivanju pobjednika 22. Ninske šokolijade, a pobjednici će biti proglašeni na Fešti od šokola koja će se održati 21. srpnja 2024. godine.

Nagrada za prva mjesta i to  u dvije kategorije – Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta biti će u iznosu od 1.000,00 eura. Nagrada za drugo mjesto također u dvije kategorije dodijelit će se u iznosu od 600,00 eura, a nagrada za treća mjesta u navedene dvije kategorije u iznosu od 400,00 eura.

Ninska šokolijada jedinstvena je gastronomska priča koja je pokrenuta zbog očuvanja jedinstvene gastronomske delicije od zaborava još prije 22 godine. Lokalna turistička zajednica nosi manifestaciju na način da se osiguravaju financijska sredstva za nabavku mesa i mirodija onim šokolarima – natjecateljima koji svoje obiteljsko znanje i nasljeđe unose u manifestaciju prepoznajući da je vrijednost šokola nemjerljiva na polju gastronomije.

Ninski šokol postao je prepoznatljiv gastronomski brend na području Zadarske županije, a Šokol je uveden na meni svih ninskih restorana.

FOTO: Marija Dejanović