Izdvojeno,  Po svijetu,  Putovanja

Pogled s ove uspinjače oduzima dah: Uništena je u ratu, no nakon obnove opet je postala velika atrakcija

Što posjetiti u Budimpešti? Možda je jednostavnije pitati a što ne posjetiti u Budimpešti, jer mađarska prijestolnica vrvi od raznih atrakcija i znamenitosti koje su itekako vrijedne za vidjeti. Jedna od njih je i Budimpeštanska uspinjača (Budavári Sikló), koja vozi do prekrasnog Budimskog dvorca, dvorskog kompleksa mađarskih kraljeva u kojem se danas nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte i vidikovac.

Ines Jelušić

Uspinjača je duga 95 metara, visoka 51 metar i ima maksimalni nagib od 48 posto. Za vrijeme Drugog svjetskog rata tijekom bombardiranja Budimpešte uspinjača je uništena, no dijelovi su sačuvani pa je ova atrakcija ponovno otvorena 1986. godine.

Ines Jelušić
Ines Jelušić

Spektakularni pogled

S vidikovca, odnosno platoa do kojeg vodi, pruža se spektakularan pogled na grad, a na vrhu se nalazi i nekoliko ugostiteljskih objekata gdje možete predahnuti i popiti kavu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Putne priče (@putneprice)

Cijena povratne karte iznosi 4000 forinti, a možete platiti karticom. Vožnja traje par minuta i jako je ugodna. Donja stanica s koje se kreće prema dvorcu nalazi se na trgu Adama Clarka. Iako se može desiti da je red za vožnju već od ranih jutarnjih sati kao što je to bio slučaj za vrijeme našeg posjeta, nemojte da vas masa ljudi obeshrabri – vožnje idu jako brzo te ćete brzo doći na red.

Ines Jelušić

Tijekom cijele vožnje uspinjačom imat ćete divan pogled na grad i Dunav, a s vrha, odnosno s platoa, pruža se i prekrasni pogled na mađarski parlament.

Ines Jelušić
Ines Jelušić
Ines Jelušić
Ines Jelušić