Po svijetu,  Putovanja

Ovih šest europskih gradova vrijedi posjetiti u 2024. godini: Nisu razvikani, a nude pregršt zanimljivih stvari

Europa je predivna na svakom koraku, a osim brojnih poznatih i turistički prepoznatljivih gradova, diljem kontinenta postoje mjesta koja još uvijek nisu toliki hit među turistima, a itekako su vrijedni posjeta.

Forbes je nedavno izdvojio šest europskih gradova za koje kažu da su pravi biseri i idealna mjesta za odmor.

Kotor, Crna Gora

Kotor je najljepši utvrđeni grad u Crnoj Gori, a Lonely Planet ga je  proglasio gradom broj jedan u svijetu koji treba posjetiti. Najatraktivnija lokacija Kotora je mjesto svjetske baštine UNESCO-a, Stari grad Kotor koji je izgrađen između 12. i 14. stoljeća.

Pixabay

Montpellier, Francuska

Montpellier je odlično mjesto za posjet području obale Languedoc-Roussillona. Riječ je o srednjovjekovnom gradu koji je osnovan oko 1200. godine. Pravi je raj za gastronomske užitke, a čak i najjednostavniji kafići nude kvalitetnu i uvijek lijepo prezentiranu hranu. Ljubitelji kulture uživat će u Muzeju Fabre s europskim djelima od renesanse do danas, i punom krilu posvećenom suvremenom umjetniku, Pierreu Soulagesu.

Stavanger, Norveška

Stavanger je poznat kao naftna prijestolnica zemlje od velikog otkrića polja Ekofisk 1969. godine. Glavno je odredište za gurmane u zemlji i ima dva restorana s Michelinovim zvjezdicama.  Jedna od zanimljivih stvari za posjetiti je muzej nafte koji koristi zanimljive i interaktivne prikaze kako bi pokazao kako nastaju nafta i plin, kako se pronalaze resursi ispod morskog dna i kako se odvijaju bušenje i proizvodnja.

Vigo, Španjolska

Ribarska luka Vigo u Galiciji u sjevernoj Španjolskoj ima drevne rimske ruševine, neoklasične crkve, lijep stari grad i najbolju hobotnicu koju ćete ikada kušati. Jedna od fora stvari za posjetiti je i MARCO , muzej suvremene umjetnosti smješten u mjestu bivšeg zatvora i suda u Vigu (1880.). Prekrasna plaža Islas Cies s plažom Playa de Rodas opisana je kao “najbolja plaža na svijetu” s tirkiznom vodom i bijelim pijeskom.

Tallinn, Estonija

Mnoštvo muzeja i galerija, povijesni stari grad koji je mjesto svjetske baštine , jaka gastronomska kultura i duga pješčana plaža na periferiji grada, okružena borovom šumom, samo su neke od atrakcija Tallinna.  Izvan gradskih zidina nalazi se muzej KGB-a u hotelu Viru. Tijekom sovjetskih vremena hotel Viru bio je glavni hotel za strane posjetitelje, cijelo vrijeme pod nadzorom KGB-a, posebno na službeno nepostojećem 23. katu. Sobe, zamrznute u vremenu, nude jedinstveni pogled u prošlost, prikazujući izvanrednu zbirku pribora za špijunažu.

Pixabay

Gaziantep, Turska

Za ljubitelje povijesti, Gaziantep mami svojim drevnim šarmom, utkanim u kulturno, vjersko i gastronomsko blago staro 6000 godina. Pozicioniran je u jugoistočnoj Turskoj, duž povijesnih trgovačkih ruta u blizini granice sa Sirijom i služi kao raskrižje civilizacija, grad je fascinantno mjesto za provesti nekoliko dana. Obavezno posjetite Muzej mozaika Zeugma , u kojem se nalazi jedna od najvažnijih svjetskih zbirki mozaika, a od kojih je većina otkrivena na rimskom nalazištu Belkıs-Zeugma.