Hrana,  Iće i piće

Na Novu godinu, trebali biste jesti ovu hranu: Vjeruje se da donosi sreću, zdravlje, ali i novac

Nova godina označava novi početak, a uz nju su vezani i brojni običaji oko hrane. U zemljama poput Španjolske, Portugala, Meksika i Perua, jede se 12 zrna grožđa dok sat udari ponoć, a koje simboliziraju dvanaest mjeseci u novoj godini. Legenda kaže da okus grožđa, sladak ili gorak određuje kakva će biti nadolazeće godina.

Popularni su i kolači u obliku kruga koji označavaju godinu koja je uspješno završila. Smatra se da se 1.siječnja treba jesti lisnato povrće jer će donijeti više od dobrog zdravlja. Mnogi jedu povrće poput kelja, blitve i kupusa u nadi da će se u novoj godini obogatiti, budući da su im boja i oblik slični novcu.

Svinjetina nosi sreću

Simbol sreće u Novoj godini su i mahunarke, pa primjerice Amerikanci vole pojesti crni grah. Njihov tradicionalni novogodišnji ručak sastoji se od variva s grahom, kojeg jedu zajedno s raštikom i kukuruznim kruhom.

U Europi pak se za Novu godinu jede svinjetina koja je također simbol sreće. Smatra se da svinja ruje prema naprijed što označava napredak i blagostanje. I leća se jede za Novu godinu, a prema vjerovanju, zrno leće izgleda poput malenih kovanica koje se prilikom kuhanja šire zbog čega je poistovjećuju s prosperitetom.

Za dulji život Japanci jedu rezance od heljde, a prema legendi što je rezanac dulji, to će i životni vijek biti dulji.