Advent i Božić,  Izdvojeno,  Putovanja

Bili smo na Adventu u Budimpešti: Cijene na štandovima su papreno visoke, no neke lokacije stvarno vrijedi vidjeti

Već nekoliko godina, Advent u Budimpešti slovi za jedan od najljepših u Europi, a za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, mađarsku metropolu pohode brojni turisti. Ove godine, i mi smo se zaputili na kratki izlet u susjedstvo te smo provjerili što se sve zanimljivo nudi na ovoj popularnoj manifestaciji.

FOTO: Ines Jelušić

Kućice na Adventu u Budimpešti postavljene su na nekoliko lokacija u gradu, a dvije su posebno popularne. Prva je Vörösmarty trg, a druga trg ispred bazilike Svetog Stjepana. Još jedna divno uređena lokacija je i popularna ulica Fashion street, poznata po brojnim trgovinama luksuznih, ali i onih malo manje luksuznih brendova. Sve tri lokacije uspjeli smo obići na našem kratkom 24-satnom putovanju u Budimpeštu.

FOTO: Ines Jelušić

Iz Zagreba do Budimpešte trebat će vam 3 i pol sata automobilom, a zbog blizine, hrvatskih turista ovih dana ima zaista puno pa smo na svakom koraku čuli naš jezik. Većina Hrvata su se, kao i mi, minglali oko spomenutih lokacija.

Skupa hrana na kućicama

Prva lokacija koju smo posjetili je Vörösmarty trg, a na kojem se nalazi bogata ugostiteljska ponuda. Većina kućica su ugostitelji koji nude specijalitete tipične za ovo vrijeme – sarmice, kobasice u kruhu, kiselo zelje, krvavice, ali i neke tipično mađarske specijalitete kao što su langoši, svinjetina na razne načine i ostalo.

FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić

Ono što nisam očekivala, a u Budimpešti se također nudi su i brojna riblja jela koja možete naručiti na tim istim štandovima. Uz hranu, nude se i topli napitci – kuhano vino, čajevi, vruća čokolada, punč,…

FOTO: Ines Jelušić

Ponuda na ovoj lokaciji uistinu je bogata – štandovi su ogromni, u svakoj kućici ima barem desetak zaposlenih, a unatoč gužvi, dobra je stvar da na hranu nećete dugo čekati. Mađari će vas gotovo pa ekspresno poslužiti, što je veliki plus.

Kraj štandova su postavljene klupe i stolovi, a ako zafali mjesta za sjesti, poslužit će i zidić sa strane gdje se također možete smjestiti i s nogu uživati u mađarskim adventskim delicijama.

FOTO: Ines Jelušić

Ovu lokaciju posjetili smo nešto ranije, radnim danom oko 19 sati pa gužve gotovo i da nije bilo.

FOTO: Ines Jelušić

Ono što nas je malo šokiralo su cijene koje su, blago rečeno, paprene. Ako ste mislili da je zagrebački advent skup, u odnosu na Budimpeštu Zagreb je “mala beba”. Dvije kobasice sa sirom i jednu palačinku od krumpira s vrhnjem platili smo 38 eura.

FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić

Malo je reći da smo ostali šokirani kada smo se “pozbrojili”. Samo kobasica, primjerice, košta oko 15 eura. Iako je bila jako ukusna, toliko stvarno ne vrijedi. Langoš ćete na nekim lokacijama platiti oko 7 eura, sarme vrtoglavih 20 eura, a mali komadić štrudle koštat će vas oko 4 eura.

FOTO: Ines Jelušić

Cijene toplih napitaka s druge strane puno su normalnije – čaj košta oko 2,30 eura, a topla čokolada oko 3 eura.

Advent kod bazilike je ‘must’

Druga adventska lokacija, na trgu ispred bazilike Svetog Stjepana, puno me se više dojmila te je preporučam kao ‘must’ mjesto za vidjeti u Budimpešti. Na toj lokaciji ugođaj je ljepši i topliji te ima puno više štandova na kojima se prodaju razni ukrasi, rukotvorine te tradicionalni mađarski suveniri i proizvodi.

FOTO: Ines Jelušić

Također, sama bazilika je jako lijepo osvijetljena, a svako malo na bazilici se vrti prigodni light show popraćen blagdanskom glazbom.

FOTO: Ines Jelušić

Jako pozitivna stvar je i to što se na štandovima prodaje jako malo “kineske plastike” koja u zadnje vrijeme preplavljuje sve sajmove i manifestacije. U cijeloj Budimpešti, tek na par mjesta naletjeli smo na takve štandove, što je stvarno osvježenje.

FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić

Kada ste već na Adventu, obavezno se zasladite slasticom Kurtoskalacs (kurtoš kolač). Ovaj mađarski slatki specijalitet možete kupiti i u sladoled verziji, koja nas je oduševila.

FOTO: Ines Jelušić

Veliko iznenađenje bilo je to što se kućice jako brzo zatvaraju. Naime, već u 22 sata je sve bilo pozatvarano. Moguće da je to zbog toga što smo advent obilazili radnim danom, no svejedno nas je ta činjenica malo šokirala.

Inače, u Mađarskoj su valuta forinti, no svuda da adventu i u gradu možete plaćati karticama, tako da praktički nema potrebe za mijenjanjem novca.

Summa summarum našeg izleta: ako ovih dana imate u planu posjet Budimpešti, pripremite novčanike. Ili jedite u restoranima, gdje su cijene normalne, pa čak i koji euro niže nego u Hrvatskoj.

FOTO: Ines Jelušić

Advent u Budimpešti je lijep, vrijedi ga vidjeti, no možda je s druge strane malo i prerazvikan. Osim bogate ugostiteljske ponude, za Vörösmarty trg bih rekla da je prosječan božićni sajam, no dojam zato popravlja advent kod bazilike koji je stvarno divan.

FOTO: Ines Jelušić

Veliki plus u Budimpešti je i to što u ovom gradu ima stvarno puno toga za vidjeti i obići, pa kada ste već na adventu, nemojte propustiti priliku malo razgledati ovaj divan grad na Dunavu.

FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić