Po Hrvatskoj,  Putovanja

U Kostreni otvorena ‘Kuća kostrenskih pomoraca’: Evo što se u njoj može vidjeti i kada ju možete obići

Prvog dana prosinca u Kostreni je s radom započeo Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca, dio projekta Povežimo se baštinom. Jedinstvena po svojoj pomoračkoj i kapetanskoj tradiciji, Kostrena je danas sinonim pomorskog znanja i pomoraca svjetskog glasa. Svečanim otvorenjem Kuće, Općina Kostrena ostvarila je najveće i najznačajnije ulaganje u kulturu od svoje samostalnosti.

“Ovaj projekt za Kostrenu ima sasvim posebno značenje, jer u svakom od nas Kostrenjana, izaziva osjećaj dubokog poštovanja prema prošlosti koja nas je gradila i koju želimo sačuvati. Kuća je obol našoj tradiciji”, istaknuo je kostrenski načelnik Dražen Vranić.

FOTO: Visit Rijeka

Kuća kostrenskih pomoraca smještena  je u zgradi stare pučke škole u Sv. Barbari koja čini cjelinu s crkvom sv. Barbare i Narodnom čitaonicom u Kostreni Sv. Odlučite li se za posjet, susrest ćete se s temama koje su istovremeno globalne, poput ekologije mora, pomorstva, navigacije, nepredvidivosti mora i lokalnih tema o izazovima života pomoraca nekad i danas, dihotomiji broda i kuće, specifičnostima Kostrene i zadužbinama njenih pomoraca kroz originalne predmete i interaktivnu multimedijsku interpretaciju.

Projekt je predstavljen kao ključna točka kulturnog naslijeđa Kostrene i važan je dio projekta “Povežimo se baštinom”, a zamjenik župana Vojko Braut istaknuo je zadovoljstvo učinjenim: “Sretan sam da ste došli na ovu ideju i realizirali je, da ovjekovječimo ono što je obilježilo ovaj naš kraj, osobito Kostrenu. Prekrasan projekt!”

“Naša Kuća nije velika, no potrudili smo se u njoj dočarati po način života i utjecaj koji je ta profesija imala na čitavu našu zajednica. Sve je u Kostreni isprepleteno elementom mora koje nije oblikovalo samo krajolik, nego i nas, mještane, naš identitet, svakodnevni i društveni život. Odredilo nam je profesije, utjecalo na kulturu i stvaralaštvo. A kada je nešto toliko veliko i važno kao što je Kostreni more, onda zaslužuje dobiti počast, u vidu nečeg trajnog i opipljivog kao što je to Kuća kostrenskih pomoraca, dom onih kojima je more život, a život more”, rekla je Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena.

FOTO: Visit Rijeka

Putovanje između neba, zemlje i mora

Kuća kostrenskih pomoraca dio je zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka »Povežimo se baštinom«. U okviru projekta,  putem ITU mehanizama, dobivena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 212 tisuća eura dok su preostala sredstva osigurale Primorsko-goranska županija i Općina Kostrena.

Ukupna vrijednost radova i opremanja iznosi približno milijun eura. Kuća kostrenskih pomoraca novi je kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine Kostrene.  Interijer predstavlja svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, predstavljen u prostoru kroz četiri cjeline – prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište kao putovanje. Prostor prizemlja obuhvaća tematske cjeline o moru kroz koje se želi naglasiti utjecaj čovjeka na more i važnost očuvanja morskog okoliša kao i priče i predaje o moru.

FOTO: Visit Rijeka

Postav prvog kata donosi priču o Kostreni, obitelji i ženskoj perspektivi, o kostrenskim pomorcima i kapetanima, životu na pučini i emocijama. Prostor potkrovlja nudi interaktivni sadržaj poput oceana znanja, brodskog dnevnika, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju i iskustvo plovidbe kroz VR naočale.

Radno vrijeme Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca je četvrtkom i petkom od 10:00 do 18:00 sati, a subotom od 10:00 do 17:00 sati. Blagdanima i praznicima kuća je zatvorena. Sve informacije vezane uz planiranje posjeta pronađite na https://ckk.hr/kuca-kostrenskih-pomoraca/planirajte-posjet/ .