Vijesti

Poražavajući rezultati analize: Evo koliko je putovanje vlakom iz Zagreba skuplje od putovanja avionom

Greenpeace je povodom blagdana tijekom kojih 250 milijuna Europljana putuje vraćajući se kući ili pak odlazeći na godišnji odmor u inozemstvo, u središnjoj i istočnoj Europi (Greenpeace CEE) napravio istraživanje u kojem je usporedio troškove željezničkog i zračnog prijevoza. Među analiziranim zemljama je i Hrvatska, odnosno cijene prijevoznih karata između Zagreba i 12 europskih destinacija u prosincu.

Analiza je pokazala da je putovanje vlakom u Zagreb i iz njega prosječno 28 posto skuplje od putovanja avionom. Primjerice, aviokarte za Bruxelles ili Rim mogu se kupiti i za 50-ak eura, dok su karte za vlak gotovo dva puta skuplje za iste relacije. Samo na četiri analizirane destinacije povratna karta za vlak je jeftinija i to za Zürich, Beč, Varšavu i Budimpeštu.

Osim cijene, faktori koji su za putnike važni prilikom odabira prijevoznog sredstva su praktičnost i jednostavnost rezervacije. Od 12 analiziranih destinacija samo tri imaju direktnu željezničku liniju od i prema Zagrebu, a to su Budimpešta, Beč i Zürich, dok je istodobno dostupno osam izravnih letova.

Ne prodaju međunarodne karte online

Prema analizi, većina europskih željezničkih tvrtki, uključujući Deutsche Bahn niti ne nudi karte za Zagreb. Uz to, Hrvatske željeznice su rijedak primjer državne željezničke tvrtke koja ne prodaje međunarodne karte online, što rezervaciju čini još nepraktičnijom. Istovremeno, sve aviokarte za zimska putovanja dostupne su barem tri mjeseca unaprijed.

“Putovanja vlakom proizvode 80 posto manje ugljičnih emisija po osobi i po kilometru od letenja. Prijevoz je jedini sektor u EU u kojem rastu emisije CO₂ štetne za klimu. U Hrvatskoj su te emisije od 1990. godine porasle za ogromnih 48%, što ne čudi s obzirom na to da je, umjesto u održive načine prijevoza, država u tom razdoblju ulagala prvenstveno u cestovnu infrastrukturu. Želimo li smanjiti emisije, Vlada hitno mora dati prednost ulaganjima u željeznicu, učiniti putovanja vlakom jeftinijim uz porezne olakšice te sufinancirati zelene karte kakve postoje u nekim europskim zemljama”, istaknula je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj. Za početak, bilo bi poželjno pojednostaviti i modernizirati sustav rezervacija željezničkih karata.

Greenpeace je usporedio troškove putovanja vlakom i zrakoplovom između Zagreba i dvanaest europskih odredišta na dane 21., 23. i 28. prosinca, koji su među najprometnijim datumima u Europi: Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Budimpešta, Hamburg, London, Pariz, Prag, Rim, Beč, Varšava i Zurich. Zračne udaljenosti svih dionica su manje od 1.500 km, što se smatra kratkim letovima. Analiza je provedena između 6. studenog i 6. prosinca 2023. i oslanja se na informacije sa službenih web stranica zrakoplovnih i željezničkih prijevoznika.

Cijelu analizu možete pronaći na linku: http://act.gp/ChristmasTravelZG

FOTO: Greenpeace