Automobiliona

Nova generacija koja donosi novo iskustvo vožnje: Testirali smo Teslu Model 3

Tesla, najpoznatiji proizvođač električnih automobila na svijetu, nedavno je predstavio osvježenu verziju Modela 3. Kada se pojavio na tržištu, Model 3 uveo je električne automobile u „mainstream“. U rujnu je stigla njegova druga generacija, a iz Tesle kažu da auto sada ima veći domet, udobniji je te je više premium.

Promjene izvana vidljive su u svjetlima koja su tanja i straga i sprijeda, a i sama karoserija dizajnerski je poboljšana (i proljepšana) pa je Tesla sada i aerodinamičniji. Dolazi i u dvije nove boje – Sealth Gray i Ultra Red. Promijenjena je i unutrašnost gdje su dodani fini materijali – tkanine i aluminij na kokpit, a što daje veći osjećaj ugodnosti i dozu topline.

Nova Tesla Model 3 ima i deblja stakla pa je kabina puno tiša nego u prvoj generaciji, ima ukupno 17 zvučnika, a poboljšan je i bluetooth za razgovore. Mjenjač se na ovom modelu nalazi u glavnom ekranu, dok su žmigavci i brisači preseljeni na tipke na volanu.

Na kokpitu nema niti jedne jedine fizičke tipke, jer se na Tesli sve namješta u glavnom ekranu. On je ogroman, dimenzija je 15,4 inča, a na njemu se apsolutno sve u autu namješta. Model 3 može se pohvaliti impresivnom zapremninom prtljažnika koja iznosi 594 litara te je u samom vrhu klase, a dodatni prostor od 88 litara nalazi se i sprijeda.

Trenutno se nudi sa stražnjim pogonom (Rear Wheel Drive) i pogonom na sva četiri kotača (All-Wheel Drive Long Range), a kasnije stiže i Performance verzija. Naš testni model bio je verzija sa stražnjim pogonom sa 283 KS i baterijom kapaciteta 60 kWh, a Tesla kaže da mu domet ide do 513 kilometara. Tesla kaže da se potrošnja kreće između 13,2 i 14 kWh, a na našem testu ona je iznosila 16,9 kWh.

Tesla kaže da se na njihovim punionicama za 15 minuta auto može napuniti do 282 kilometra dosega. Novi Model 3 ima malo krući ovjes, pa je zbog toga pojačan osjećaj vožnje pravog sportskog automobila.

Cijena novog Modela 3 starta od 41.990,00 eura, dok cijena našeg testnog modela iznosi 49.490,00 eura, bez uključenih poticaja za električna vozila. Cijeli test pogledajte u videu.