Advent i Božić,  Putne priče,  Putovanja

Pršti toplinom, veseljem i prekrasnim dekoracijama: Evo zašto ove godine morate posjetiti Advent u Gorici

Gradovi diljem Hrvatske i ove su se godine potrudili da građani uživaju u divnim adventskim sajmovima i svečanostima uoči blagdana, a jedan posebno interesantan Advent smjestio se nadomak Zagreba. Riječ je o Adventu u Velikoj Gorici, koji se sve do 7. siječnja održava u Parku Plemenite opčine turopoljske (kod Muzeja Turopolja), a koji i ove godine spada među najšarmantnije advente u Hrvatskoj.

Proteklog vikenda, prošetali smo goričkim Adventom. I ove godine, ostali smo oduševljeni uređenjem, dekoracijama i blještavilom na Adventu. Toliko lampica na malom, pomalo i intimnom prostoru, daje ovom Adventu jednu posebno toplu i ugodnu notu. Kada zakoračite u park, kao da ste ušli u neki drugi svijet – svijet sreće, veselja i šarenila koje će vam htjeli vi to ili ne, izmamiti osmijeh na lica.

Ovogodišnji je advent bogat programom, vrvi od dobre glazbe i koncerata, a centralna događanja održavaju se na bini koja je postavljena usred parka. Oko bine je u krug smještena ugostiteljska ponuda – kućice s hranom i pićem, gdje svatko može pronaći nešto po svom guštu.

U ponudi pića, osim standardnog kuhanog vina i ostalih pića koja i inače konzumiramo možete kušati i hot Aperol te hot bubble tea. Ponuda slatkog je standardna – fritule, germknedle, vafli, no zato je, ako nas pitate, dobra ponuda hrane. Osim standardnih kobasica bez kojih niti jedno adventsko veselje ne može proći, može se pojesti i dobri stari buncek sa zeljem te krvavice sa zeljem. Ako ste za neka malo modernija jela, naći će se i toga.

Pošto smo veliki ljubitelji sira, mi smo uživali u zalogajima kućice Cheese’n’Go, gdje smo kušali hot dog i tortilje obogaćene nama preukusnim Raclette sirom.

Uz ugostiteljsku ponudu, posjetitelji mogu kupiti nešto na adventskom sajmu, a ove godine na radost mnogih, povećano je i klizalište. Radno vrijeme klizališta je radnim danom od 14:00 do 22:00 sata, a vikendom od 10:00 do 22:00 sata. Cijena ulaznice iznosi 3 eura, a najam klizaljki 2 eura.

Osim klizališta, najmlađi mogu navratiti u Božićno sele koje je napravljeno od slame, a gdje su za njih pripremljene radionice, predstave i igraonice.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Putne priče (@putneprice)

Mjesto koje morate posjetiti

Baš u vrijeme Adventa, Velika Gorica obilježava i svoj dan i to na blagdan svete Lucije. Povodom obilježavanja Dana grada, u 20.00 sati na Trgu Stjepana Radića održat će se veliki koncert Prljavog Kazališta.

Glavni dio adventskog programa u Velikoj Gorici završava dočekom Nove godine. U 18 sati, organiziran je dječji doček, dok onaj „glavni doček“ započinje u 22 sata na pozornici u parku.

Za Veliku Goricu kažu da je srce i duša Turopolja, a tradicija se ovdje njeguje i za vrijeme Adventa koji je i ove godine u znaku podgutnice, preteče kravate, a koja je specifična upravo za turopoljski kraj. No, ne samo da se Turopolje u Gorici osjeća kroz ovakve detalje; osjeća se i kroz način života, kroz divne ljude, običaje koje njeguju pa i na kraju krajeva kroz način na koji ovaj grad “diše”.

Advent u Gorici pršti toplinom i zajedništvom. Idealan je za dobar provod s obitelji, jer ovdje će baš svaki član pronaći neku zabavu za sebe – netko na klizanju, netko u slami, a netko na nekoj kućici pijuckajući kuhano vino i slušajući neku dobru glazbu. I to sve na jednom mjestu, u srcu šestog po redu grada u Hrvatskoj, koji čuva i njeguje tradiciju Turopolja i u ovim adventskim danima.

Trebate li posjetiti Advent u Gorici? Da. Zapravo, ne znam zašto još uvijek niste…

Veliku fotogaleriju Adventa u Gorici možete pogledati OVDJE.