Automobiliona

Testirali smo električni Jeep Avenger, najmanji Jeepov model s istinskim DNK-om poznate marke

Jeep je početkom godine predstavio svoj novi model Avenger koji osim u benzinskom, dolazi i u električnom izdanju. Avenger je najmanji Jeepov model, koji više podsjeća na neki gradski auto, nego na terenac. Proglašen pobjednikom kategorije obiteljski SUV u izboru za Ženski svjetski automobil 2023. godine.

Avengera izvana krasi jako lijep talijanski dizajn, no neki detalji na njemu ipak mu daju malo robusniji izgled. Kod Avengera, to je vidljivo sprijeda gdje se nalazi prepoznatljiva Jeepova maska sa 7 proreza koja je njihov zaštitni znak, a tome puno pridonose i zaštitne obloge oko automobila koje strše iz karoserije, a koje su stavljene da štitile karoseriju od ogrebotina te u slučajevima manjih sudara.

Avenger je 20 centimetara podignut od tla, ima kotače od 18 inča pa izgleda jako cool, a kupci ga mogu personalizirati po svom ukusu. Unutrašnjost je dosta pročišćenja, no dobro je što nisu izbacili sve tipke. Vozačev displej i glavni ekran dimenzija su 10,25 inča. Glavni ekran poveziv je s vašim pametnim telefonima, ima widgete i može se namjestiti, a do glavnih opcija dolazi se jednostavno putem prečaca. Za pomoć u vožnji, parkiranju i off roadu, vozačima je na raspolaganju i 360 kamera.

Dizajniran da funkcionira

Jeep kaže da je interijer automobila dizajniran da funkcionira, a zapremnina po pretincima u unutrašnjosti kojih ima jako puno, iznosi ukupno 34 litre. Prtljažnik je zapremnine 380 litara.

Auto je pun sigurnosne opreme pa tako primjerice ima pomoć pri zadržavanju u svojoj traci, adaptivni tempomat koji može voziti sam u gužvi, čita znakove, ima automatsko kočenje, upozorava na mrtvi kut i tako dalje.

Naš tetni model u električnoj verziji imao je 156 KS. Njegova baterija je kapaciteta 54 kWh, a Jeep kaže da mu je doseg oko 400 kilometara. Pohvalna mu je i brzina punjenja te mu za punjenje od 20 do 80 posto baterije na brzim punionicama trebaju samo 24 minute. Njegova deklarirana potrošnja je 15,5 kWh, no na našem zimskom testu, gradska potrošnja kretala nam se između 17 i 18 kWh.

Cijena električnog Avengera kreće od 40.900 eura, a cijena našeg testnog u Summit opremi iznosi 44.900 eura. Benzinski Avenger starta već od 27.600 eura.

Cijeli test električnog Jeepa Avengera pogledajte u videu.