Automobiliona

Premium SUV koji godinama osvaja pouzdanošću i nenametljivim izgledom: Testirali smo Lexus RX 500h

Neki automobili su bezvremenski i na tržištu opstaju godinama. Među takvima je i Lexus RX, luksuzni SUV koji se počeo proizvoditi davne 1998. godine. Iza RX-a je 25 godina proizvodnje i pet generacija ovog modela. RX je najprodavaniji luksuzni SUV u Americi te najprodavaniji Lexusov model u zadnjih 20 godina s oko 3,5 milijuna prodanih primjeraka. Sprijeda se nalazi prepoznatljiva Lexusova vretenast rešetka dok su svjetla u posljednjoj generaciji postala nešto oštrija.

Unutrašnji dizajn odlikuje se kvalitetom te odiše dvjema ključnim filozofijama na kojima se temelje Lexusovi automobili – omotenashi i takumi. Matrijali u RX-u jako su mekani na dodir, a koliko daleko ide ta kvaliteta najbolje govori činjenica da se štof nalazi čak i u pretincima. Sjedala su napravljena od sintetičke kože, a u F Sport opremi koja nam je stigla na test bila su profilirana. Ona se mogu memorirati, a imaju i opcije grijanja te hlađenja.

Glavni ekran dimenzija je 14 inča. Infotainment u Lexusu generalno je jako dobar, a u samom se ekranu namješta jako puno opcija i funkcija. Ljubtelji automobila sigurno će uživati i u dobrom zvuku, jer auto je opremljen s 21 zvučnikom sustava Mark Levinson Premium Surround. Prtljažnik je zapremnine 460 litara, a spuštanjem sjedala dobit ćete gotovo ravan pod što je pogodno za prevoženje nešto većih stvari.

Iako je Lexus nekada bio poznat po svojim V6 motorima, danas u ponudi imaju motore od 4 cilindra koji su ili čisti benzinci ili hibridi. Naš testni RX500h bio je hibrid s 371 KS. Brz je, od 0 do 100 trebaju mu samo 6,2 sekunde, a iz Lexusa kažu da bez obzira na drugačiji motor, ima iste performanse kao i stari V6, ali uz 20% manju potrošnju. Cijena auta kreće od 86.500 eura, a cijena našeg testnog modela u F Sport opremi iznosi 116.452 eura.

Cijeli test pogledajte u videu.