Automobiliona

Prepoznajete li ovu legendu? Vozili smo ID.Buzz, veliki hit prošlog stoljeća u potpuno novom ruku

Udahnuti novi život nekoj retro ikoni možda je i najteži zadatak autoindustrije. Mnogi su se u tome okušali, no samo je rijetkima uspjelo napraviti dobar „stari“ proizvod u novom vremenu. Eru 50-ih i 60-ih godina obilježio je jedan zaista poseban automobil. Riječ je o WV modelu T1 koji je široj javnosti poznatiji pod nazivom ‘Hippie van’. Upravo je tu legendu popularni njemački proizvođač automobila odlučio vratiti na tržište u potpuno novom ruhu i novom svjetlu.

‘Hippie van’ sada se zove ID.Buzz i ide na struju, a nedavno smo ga imali prilike testirati. ID.Buzz je totalna pozitiva, a svojim veselim izgledom i bojama privlači pažnju svih koji ga vide.

Dizajnerski je napravljen izvrstan posao, a automobil izgleda podjednako i futuristički i retro. Unutrašnjost ID.Buzza jako je svijetla, a položaj za volanom dosta neobičan. Kabina je jako svijetla zahvaljujući svijetloj tkanini na sjedalima, bijelom volanu i kokpitu, na kojem se nalaze ukrasi u imitaciji drva što daje osjećaj topline. Kada već spominjemo sjedala, valja istaknuti da ona imaju opciju grijanja, a napravljena su od reciklirane plastike.

Ispred vozača smješten je 5,3 inčni ekran na kojem se nalaze informacije o vožnji te doseg baterije, dok se na sredini kokpita nalazi glavni ekran dimenzija 12 inča. On se može personalizirati te povezati s vašim pametnim telefonima.

Ambijentalna rasvjeta dolazi u preko 30 boja, što noću bude baš jako lijepo i efektno. Prtljažnik ID.Buzza zapremnine je 1121 litra, dok ćete sa spuštenim sjedalima dobiti obujam od 2205 litara.

ID.Buzz dolazi s električnim motorom od 204 KS i baterijom neto kapaciteta 77 kWh. Kao i prvotna verzija, i ovaj kombi ima stražnji pogon. Prema službenim podacima, njegov doseg je 425 kilometara, a neki realan doseg na testu bio je 370 kilometara. Ima opciju brzog punjenja s mogućnošću da od 5 do 80% napunite za 30 minuta.

Što se potrošnje tiče, u špici gužve ona je iznosila oko 24 kWh, dok je na otvorenoj cesti, ili kako ja to volim reći u normalnoj vožnji potrošnja bila oko 21 kWh. Nešto je viša u odnosu na obične automobile, jer ipak se tu radi o kombiju.

Cijena ID.Buzza starta od 63.744 eura, a cijena našeg testnog iznosi 79.788 eura. Trenutno za njega vrijede i neke akcijske cijene pa će cijene biti nešto niže.

Cijeli test pogledajte u videu.