Advent i Božić,  Putovanja

Imamo sve detalje nikad raskošnijeg i čarobnijeg Adventa u Varaždinu: Barokni grad ove zime postaje prava bajka!

U Varaždinu je danas najavljen bogati program Adventa u Varaždinu koji počinje 1. prosinca, a potrajat će sve do 7. siječnja slijedeće godine. Ovogodišnje izdanje biti će jedno od najraskošnijih do sada, a osim povratka panoramskog kotača, najveća “zvijezda” definitivno je jedinstveni ambijent Čarobnog grada Djeda Mraza, koji je uređen u dvorištu palače Sermage.

Uz Jelenu Toth, direktoricu ureda Turističke zajednice Grada Varaždina program su predstavili Predrag Ciglar, direktor varaždinske tržnice, Martina Pakšec, direktorica agencije PR Lady, Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

FOTO: Advent u Varaždinu / Facebook

“Imat ćemo najbolji Advent! Nitko nema ovakav grad Djeda Mraza ni preko tisuću kvadrata ledenih površina, 40 metara ledenog tobogana i sve druge atrakcije na Kapucinskom trgu. Imat ćemo i panoramski kotač u Gajevoj ulici, prekrasan program Adventa na Stančićevom trgu. Na čak osam lokacija u gradu Varaždinu će se nešto događati tijekom Adventa i bit će to onaj Advent sa dušom kakav samo Grad Varaždin može napraviti. Pozivam sve naše sugrađane, a siguran sam da će nam doći i gosti iz Slovenije, Mađarske i svih dijelova Hrvatske. Zagrepčani hrle u Varaždin pa očekujemo onakvu gužvu kakva je znala biti na Špancirfestu”, rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

FOTO: Advent u Varaždinu / Facebook

Pregršt raznih programa

Čarobni varaždinski Advent ove godine postaje još čarobniji te se pretvara u bajkovito mjesto prepuno topline, veselja, ledenih i gastronomskih užitaka, plesa, zabave, druženja i romantike. Osam lokacija, tri atrakcije, 130 različitih programa, 30 glazbenih programa, dodatnih 30 programa u organizaciji varaždinskih institucija u kulturi – sve to tijekom 38 dana Adventa u Varaždinu, od 1. prosinca do 7. siječnja.

Najčuvanija tajna ovogodišnjeg varaždinskog Adventa smještena je u dvorištu palače Sermage. Tamo se smjestio Čarobni grad Djeda Mraza, koji će zasigurno biti hit ovogodišnjeg Adventa. Djed Mraz je prošlih godina “stanovao” u Kući Djeda Mraza u Gajevoj ulici, koja je postala svojevrsni simbol varaždinskog Adventa. Kuća je ove godine prerasla u – grad, a prostor u Gajevoj ulici od 30 m2 zamijenio je dvorišni prostor palače Sermage na gotovo 400 m2. Veća površina – veća čarolija.

FOTO: Advent u Varaždinu / Facebook

U Čarobnom gradu Djeda Mraza bit će smješteni ured Djeda Mraza, radionice Bake Mraz, Suvenirnica, Grincheva špilja i Slatki kutak. Djed Mraz će u svom uredu dočekivati posjetitelje s osmijehom na licu, a u radionici Bake Mraz održavat će se razne radionice uz slasne kolače, gledati animirani filmovi i čitati čarobne priče. Svoje mjesto imat će i Grinch, no i on će biti u veselom, prazničnom raspoloženju. U Čarobnom gradu Djeda Mraza najmlađi će posjetitelji, kao i svi koji se žele na trenutak vratiti u djetinjstvo, moći uživati u blagdanskoj čaroliji zasigurno najčarobnijeg mjesta u Hrvatskoj ovog Adventa.

FOTO: Advent u Varaždinu / Facebook

Zanimanje javnosti zasigurno će izazvati i panoramski kotač, koji će posjetiteljima omogućiti pogled na  blagdanski uređen Varaždin i iz ptičje perspektive.

Za sve željne ledene avanture pravo će mjesto i ovog Adventa biti i Ledena čarolija na Kapucinskom trgu, gdje će biti smješteni klizalište s ledenim stazama i jedan od najvećih ledenih tobogana.

Prve adventske subote (2.12.) na Korzo stiže ABBA RING koji će originalnim nastupom, kostimima i koreografijom u potpunosti dočarati atmosferu live koncerata jedne od najpopularnijih grupa svih vremena. U 80.-te će posjetitelje vratiti i varaždinski band Romantix, koji izvodi najveće hitove popularnog banda Eurythmics (9.12.), a za još jedan dobar party osamdesetih pobrinut će se Neki to vole vruće (16.12.). Uoči Božića koncert će održati grupa Pavel (23.12.), dok će posljednje subote u ovoj godini (30.12.) na Korzu nastupiti Beatles tribute band – The Bestbeat.

Koncerata će na Korzu biti i petkom (Pava & bend, Coda, Cafe Society, Mirko Švenda Žiga, Rebecca Posavec), a na Dan grada i blagdan sv. Nikole, 6. prosinca jutarnji koncert za najmlađe će održati Bojan Jambrošić dok će navečer nastupiti Varaždinski vokalni ansambl. Uz to, Centar tradicijske kulture, u nedjelju 3. i 10. prosinca izvest će tradicionalne božićne pjesme, dok Varaždinske mažoretkinje za subotu, 16.12. pripremaju Adventsku čaroliju plesa.

FOTO: Advent u Varaždinu / Facebook

Tradicionalni doček i novogodišnja utrka

Na Korzu će biti organiziran i tradicionalni doček Nove godine na otvorenom. Točno u ponoć startat će Novogodišnja utrka, a u najluđoj noći u godini okupljene će zabavljati Zodiac band.

Na šarmantnom Trgu Miljenka Stančića, omiljenom mjestu okupljanja tijekom Adventa moći ćete probati primamljive delicije iz raznolikih adventskih kućica uz glazbeni program. Svakog će se adventskog vikenda, pa sve do Nove Godine, ovdje svirati, družiti i plesati, a nastupit će: Jessie & Dino (1.12.), Fakustix (3.12.), Fani Solomun & Hrvoje Šenjug 10.12.), Marko Kenji (17.12.), Lucija Job & Hrvoje Funda (22.12.), DJ NKLE (29.12.) i DJ Mario Kovač (31.12.). Dodatna atrakcija bit će snježno fotkanje na Lančanom mostu gdje vas čeka snježna idila s najljepšim pogledom na Stari grad.

FOTO: Advent u Varaždinu / Facebook

No, to nije sve. U raskošnoj i šarenoj blagdanskoj shopping ponudi prepunoj malih i velikih sitnica, poklona i suvenira na Franjevačkom i Trgu slobode moći ćete pronaći od tradicionalnih do modernih proizvoda, a na prozorima elegantne Županijske palače ponovno će osvanuti najveći adventski kalendar. Uz sve to, varaždinske galerije, muzeji, HNK Varaždin i mnogi drugi organizatori tijekom prosinca pripremaju niz prigodnih i zanimljivih sadržaja koji nude sjajnu priliku za zabavu i užitak. Stoga, pripremite se za blagdansku čaroliju koja je pred nama i stvaranje uspomena za cijelu godinu.

FOTO: Advent u Varaždinu / Facebook

Više detalja možete pronaći na službenim stranicama Adventa u Varaždinu.

FOTO: Advent u Varaždinu / Facebook