Automobiliona

Volvo predstavio svoj najmanji SUV EX30: Električna jurilica ‘stotku’ hvata u impresivnom vremenu

U Hrvatskoj je predstavljen novi Volvo EX30, najmanji Volvo SUV do sada na električni pogon. U verziji s dva elektromotora, EX30 je najbrži Volvo do sada čije je ubrzanje od 0 do 100 impresivnih 3,6 sekundi. Ovo kompaktno vozilo izvana daje utisak vrlo moćnog auta kada ga pogledate. Od tla je povišen 165 mm, a robusnijem izgledu pridonose kotači malo izbačeni van, a što je odlično jer se time ne smanjuje prostor prtljažnika.

Dolazi u pet boja od kojih su dvije nove, a karoserija mu može biti dvobojna. Dolazi s dugačkim i širokim fiksnim panoramskim krovom koji je dosta efektan.

Ima aero aluminijske naplatke, a neke promjene dogodile su se i kod svjetlosnog potpisa automobila. Stražnja svjetla su odvojena s različitim opcijama pozdravnih mogućnosti, a modernizirana su i njegova prednja svjetla poznata pod nazivom Thor’s Hammer (Thorov čekić).

Velike promjene vidljive su u unutrašnjosti koja je minimalistička, clean i jako moderna. U središtu kokpita nalazi se novi infotainment dimenzija 13,2 inča koji je centralno mjesto za namještanje svih opcija i funkcija u automobilu. Za dobar zvuk, odnosno osjećaj slušanja muzike kao da ste u svom vlastitom dnevnom boravku zaslužan je Harman Kardon premium sound sistem sa soundbar zvučnikom (devet zvučnika).

Zapremnina prtljažnika iznosi 318 litara, dok ćete sa spuštenim sjedalima dobiti prostor od 904 litre. Dodatni skladišni prostor nalazi se i ispod poklopca motora, dok se u unutrašnjosti nalazi hrpa pametnih pretinaca.

U Volvu EX30 možete odabrati čak četiri vrste unutrašnjosti (Mist, Pine, Indigo, Breeze).

Predvodnik u održivosti

Osim što je održiv zbog pogona, Volvo je održiv i zbog svoje proizvodnje, ali i brojnih recikliranih materijala koji su korišteni u njegovoj izradi. Primjerice, dekor u unutrašnjosti napravljen je od PVC prozorskih okvira i starog trapera.

Volvo je već godinama sinonim za sigurnost te u tom smjeru planiraju i ići u budućnosti. EX30 dizajniran je da zaštiti i da se u njemu osjećate sigurno, a kraj već poznatih sustava sigurnosti valja istaknuti i one koji su novi: pomoć pri promjeni vozne trake (vi samo trebate dati žmigavac, a auto će se sam prestrojiti u drugu traku), pomoć oko udaljenosti do kamiona (automobil se sam odmiče od kamiona), Park pilot assist (unaprijeđen je pa sada Volvo može parkirati potpuno sam) te upozorenje pri otvaranju vrata (zvučno vas upozorava pri naletu biciklista ili pješaka).

Volvo EX30 dolazi u tri verzije. Verzija Single Motor ima ukupnu snagu 272 KS, kapacitet vuče do 1.000 kg i bateriju standardnog dometa od 51 kWh (WLTP domet do 344 km). U verziji Single Motor Extended Range ukupna snaga također je 272 KS, kapacitet vuče mu je do 1400 kg, a model ima bateriju produženog dometa od 69 kWh (WLTP domet do 476 km).

Najatraktivnija verzija svakako je Twin Motor Performance ukupne snage 428 KS, kapacitetom vuče do 1600 kg te baterijom od 69 kWh (WLTP domet do 450 km). U ovoj verziji, auto je najbrži te do stotke juri za 3,6 sekundi. Na brzim punionicama, od 20 do 80 posto Volvo će se napuniti već za 30-ak minuta.

Cijene Volva EX30 kreću od 43.762 eura, dok će cijena najjačeg i najopremljenijeg model iznositi 51.491 euro. Uz automobil kupci dobivaju tri godine garancije i tri godine održavanje, dok je garancija na baterije osam godina ili 160.000 kilometara.