Advent i Božić,  Putovanja

Advent u Mariji Bistrici i ove je godine pun zanimljivih sadržaja: Evo što sve očekuje posjetitelje

Turistička zajednica Općine Marija Bistrica i ove godine po 12. puta organizira manifestaciju ”Advent u Mariji Bistrici’. Program Adventa najavili su načelnik Općine Marija Bistrica, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Općine Marija Bistrica Josip Milički i direktorica Turističke zajednice Općine Marija Bistrica Marija Klenkar. I ove godine pripremljen je bogat i raznovrstan program, no Milički naglašava kako je ”Advent u Mariji Bistrici” ipak malo posebniji. ”Ne možemo, a niti ne želimo pobjeći od činjenice da je Marija Bistrica i mjesto Hrvatskog nacionalnog Svetišta, što daje dodatnu duhovnu notu, baš u ovo vrijeme Došašća pred nama. Stoga i program ”Adventa u Mariji Bistrici” svake godine pokušavamo organizirati kao sinergiju duhovnih i svjetovnih sadržaja”, naglasio je Milički.

FOTO: Visit Marija Bistrica

Uz raznovrstan program, podijeljen na četiri tematska vikenda, u sklopu Adventa tu je i bogata eno gastronomska i sajmena ponuda s naglaskom na tradiciji drvenih igračaka i licitara, ali naravno i sa drugom adventskom, pa kasnije pred kraj godine i božićnom ponudom suvenira i sličnih proizvoda. Vrhunac se i ove godine očekuje na Dočeku u podne  sa već tradicionalnom tombolom.

“Iz godine u godinu organizaciju promišljamo, ne kroz komercijalizaciju i bezuvjetno dovođenje glazbenih sastava ili imena, koja će svaki vikend puniti naš trg, već kroz suradnju sa Svetištem u Mariji Bistrici i našim brojnim udrugama, u svrhu što raznovrsnijeg programa, kako svjetovnog tako i duhovnog tipa. Nadamo se dobrom vremenu i uvjeren sam da je pred nama jedan sjajan ”Advent u Mariji Bistrici””, zaključio je bistrički načelnik i predsjednik Turističke zajednice.<

”Marija Bistrica, kao hrvatsko nacionalno svetište je više nego poznato mjesto kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, no svaki dodatni dobar sadržaj daje na značenju i pozitivnoj promociji, te privlačenju većeg broja posjetitelja koje ne dolaze nužno iz vjerskih pobuda”, rekla je direktorica Turističke zajednice Općine Marija Bistrica Marija Klenkar.

”Jedan od takvih dodatnih sadržaja je Advent u Mariji Bistrici, događanje koje već više od 10 godina promovira destinaciju i stvara dodatnu vrijednost same destinacije. Tijekom lanjskog Adventa, Mariju Bistricu je posjetilo otprilike 50.000 posjetitelja, a sam doček u podne oko 12.000″, dodala je.

FOTO: Visit Marija Bistrica

Koncept kroz četiri vikenda

Advent u Mariji Bistrici je koncipiran kroz četiri vikenda od kojih svaki promovira neki drugi sadržaj. Za vrijeme Adventa poseban naglasak se stavlja na stare zanate koji su specifični za Mariju Bistricu; licitare i drvene igračke koji se nalaze na UNESCO listi svjetske nematerijalne kulturne baštine i čiji se motivi provlače kroz cijelo događanje, bilo kroz prodaju na samoj lokaciji, bilo kroz radionice i predavanja koje održavaju stručnjaci, ali i u samoj dekoraciji mjesta događanja.

Ovogodišnji ”Advent u Mariji Bistrici” opet donosi vrlo bogat program, koji se može pronaći na web i Facebook stranici Visit Marija Bistrica. Prvo događanje je već u petak 1. prosinca, kada počinje trodnevni Drugi međunarodni festival drvenih igračaka, otvara se “Bistrička ledena bajka” (klizalište koje će biti otvoreno sve do 14. siječnja), a u Domu kulture u 19 sati na rasporedu je predstava Kerekesh teatra ”U zdrav mozak”.

Svečano otvorenje planirano je za subotu 2. prosinca od 19 sati uz koncert grupe Vigor. Tematski prvi je vikend Vikend duhovne glazbe, što će se osjetiti u nedjelju 3. prosinca. Već od 10 sati na središnjem bistričkom trgu, na rasporedu je Svečanost paljenja prve adventske svijeće uz nastup Vokalne grupa ”Wisła” Poljske kulturne udruge ”M. Kopernik”, a potom slijede dva koncerta Duhovna glazbe, u 12 sati Zbor duhovne glazbe ”ŽOGE”, te od 17 sati grupe ”RIM”.

Ove godine redovite će biti i projekcije u Kinu u Mariji Bistrici, tu su i brojni drugi sadržaji, koncerti i predstave, raspoređeni u još tri vikenda – Dječji, Vikend svijetla i Vikend adventskih običaja.

FOTO: Visit Marija Bistrica

U subotu 16. prosinca na rasporedu je uvijek jako posjećena Adventska noć svjetla, kada se puštaju ‘lampioni’, a najveći vrhunac je na Dočeku u podne, na Staru godinu, kada program počinje već u 10.30 sati. Ove godine za zabavu će se pobrinuti grupe ”OSDS” i ”Novi svijet”, a iza 13 sati očekuje se i izvlačenje Bistričke božićne tombole, koja će najsretnijem posjetitelju donijeti novi Hyundai i30. Svete mise zornice u Svetištu MBB za vrijeme došašća svako su jutro u 6.30 sati. Ostale mise su radnim danom u 10.30 i 18, subotom u 11 i 18, a nedjeljom i blagdanom 9, 11 i 16 sati.

FOTO: Visit Marija Bistrica

FOTO: Visit Marija Bistrica