Hrana,  Iće i piće,  Izdvojeno

Bili smo u šarmantnom istarskom restoranu koji promovira koncept ‘poštene hrane’: Okusi njihovih jela su božanstveni!

Ne postoji ljepša transformacija nego kada starim stvarima ili građevinama udahnete neki novi, moderni život. Upravo jednu takvu priču ne tako davno doživjeli smo u Istri, gdje smo povodom lansiranja novog Renault Clia posjetili restoran Stara škola (La vecchia scuola) u mjestu Krasica kraj Buja. Savršena kombinacija, reklo bi se. Renault Clio već je sada postao legenda. Na automobilskoj sceni nalazi se već pune 33 godine, dva puta je proglašen europskim automobilom godine, a sada je dobio i svoje novo ruho koje ga je učinilo još atraktivnijim.  Kakva je, pitate se, poveznica između Clia i Stare škole?

Pa i ovaj restoran doživio je nevjerojatnu transformaciju. Nekada je ovo mjesto, kao i što sam naziv kaže, bilo škola, a danas je šarmantna i elegantna destinacija za objedovanje čiji koncept “poštene hrane” stavlja naglasak na korištenje najkvalitetnijih sastojaka koji su održivo nabavljeni kako bi se stvorila jela koja su i ukusna i etična. Osim sjajnim jelima, restoran se može pohvaliti i bogatom vinskom kartom.

Etičke i održive prakse

Sam koncept poštene hrane, kako kažu iz restorana, temelji se na transparentnosti i autentičnosti hrane koju jedemo. Koncept naglašava korištenje svježih, sezonskih i lokalnih sastojaka, pripremljenih na jednostavan način koji omogućuje prirodnim okusima da zablistaju.

“Poštena hrana“ također daje prednost etičkim i održivim praksama, od postupanja sa životinjama do utjecaja na okoliš. Promoviranjem poštene hrane možemo stvoriti svjesniju i odgovorniju kulturu hrane koja podržava lokalne poljoprivrednike, smanjuje otpad i promiče zdravije prehrambene navike.

Ambijent restorana jako je lijep, a posebno iskustvo je objedovanje na terasi koja je s tri strane “zatvorena”. Namještaj je dosta minimalistički što se izvrsno uklapa u arhitekturu zgrade koja je, posebice na tom dijelu terase, malo “bogatija” u smislu izgleda, odnosno konkretno lukova na pročeljima koji su sada postali ogromni prozori.

U zgradi su ostale još neke autohtone prostorije kao primjerice zbornica, gdje je održana sama konferencija za medije na kojoj smo prisustvovali.

Hrana čiji okusi oduševljavaju

Što se same hrane tiče, ona je baš onakva kako i navode na svojim službenim mrežnim stranicama – pripremljena je na jednostavan način koji omogućuje prirodnim okusima da zablistaju.

Primjerice, kao jedan od priloga dobili smo dimljenu blitvu, koja je bila toliko nevjerojatnog okusa da sam ju poželjela jesti samu.

Meso od istarskog goveda koje nam je bilo servirano za glavno jelo također je bilo za svaku pohvalu, a jako efektno i fora je bilo to što je bilo servirano u glinenoj posudi. Uz njega se super slagao i crumble od batata.

Od četiri slijeda jela, teško je odabrati što je bilo najbolje.  Sve je bilo  ukusno, vidi se da su jela pomno i pažljivo pripremljena, no svakako bih voljela istaknuti toplo predjelo, odnosno milanski rižoto s kozicama. Spoj okusa u tom jelu je naprosto božanstven!

Kao veliki ljubitelj kave, dodat ću i da restoran ima izvrsnu kavu s mlijekom koju će vam servirati u preslatkim šalicama. Svakako treba pohvaliti i jako ljubazan te profesionalan personal koji nam je stalno bilo na usluzi. Ekipa im je sastavljena od mladih ljudi, no svi odreda su pokazali veliku profesionalnost u svom poslu.

Stara škola definitivno je jedno od boljih mjesta koje sam posjetila u zadnjih nekoliko godina. Koncept na kojem se temelji restoran za svaku je pohvalu, kao i hrana čiji okusi oduševljavaju odmah na prvi zalogaj. Baš kao i Clio, i ovo je mjesto doživjelo pravu renesansu te je postala nezaobilazna istarska gastro oaza koju toplo preporučamo posjetiti.