Hrana,  Iće i piće,  Putne priče

Kultni zagrebački restoran Zelen Dvor u ponudi sezonskih jela ima sjajan buncek i još bolje dinstano kiselo zelje

Zagreb još uvijek ima nekoliko restorana koji posluju već dugi niz godina te ih znaju i starije, ali i mlađe generacije. Među njima je i kultni restoran Zelen Dvor, smješten na Samoborskoj cesti. Nekoliko je stvari zbog kojih volim ovaj restoran. Osim ljubaznog osoblja i uvijek dobre hrane, njihov adut su i pristupačne cijene.

No, ono što mi se možda i najviše sviđa je taj štimung i vibra koji vladaju u restoranu. Zelen Dvor je old school, ali na onaj način koji stvarno volimo i koji nam često nedostaje u modernim i novootvorenim restoranima. Iz ovog restorana nikada gladna ili nezadovoljna nisam otišla, pa niti prije tjedan dana kada sam ga zadnji puta posjetila.

U restoranu smo završili sasvim slučajno, nakon što nas je u potrazi za namještajem uhvatila ljuta glad koja je iz minute u minutu postajala sve kritičnija. Pa smo, nakon kratkog mozganja, odluči skoknuti tamo. Razlog? Provjerena lokacija i po meni sjajan meni što se tiče mesa.

Odličan buncek i još bolje zelje

Po dolasku u restoran, ljubazni konobari smjestili su nas za stol i poslužili pićem, a u brzinskom pregledu menija, za oko nam je zapela sezonska ponuda jela gdje se nalazio i buncek. A buncek volimo, preporučio nam ga je i konobar te predložio da uz njega uzmemo dinstano kiselo zelje i restani krumpir. Uz buncek dobivate i hren.

Prije nekoliko godina, u jednom sam se restoranu jako razočarala kada sam naručila buncek. Bio je raskuhan, kupovni i totalno bezukusan. No, buncek iz Zelen Dvora vratio mi je vjeru da ovakva jela koja obožavamo praviti doma mogu biti izvrsna i u restoranima. Ukusan i taman kuhan, savršeno se slagao s kiselim zemljem kojem je dodatni šmek davao i špek, a koje je bilo začinjeno onako kako treba za ovakve prohladne jesenske dane. I restani je bio fin, no moram priznati da mi je zelje ipak bilo bolje.

Buncek se naručuje u komadu, a naš je težio oko kilu i 100. Prvo sam mislila da će to biti previše za dvije osobe, no na kraju na ovalu nije ostalo ništa. U vremenima kada je sve poskupilo, ugodno me iznenadila cijena na kraju večere. Buncek, dva priloga, mineralnu, coca-colu i kavu s mlijekom platili smo 36 eura, što je stvarno pristojna cijena.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Putne priče (@putneprice)

Inače, u sezonskoj ponudi se mogu pronaći i neka druga jela, a ono što nam se još čini primamljivo ovih dana su pečenice s prilogom i krvavice s prilogom. Ponudu jela možete pronaći na službenim mrežnim stranicama restorana, a ako još niste bili u Zelen Dvoru, naša je topla preporuka da ovu gastro oazu posjetite čim prije – dok još ima bunceka i ostalih finih sezonskih jela…