Izdvojeno,  Po Hrvatskoj,  Putovanja

Jedinstveno putovanje kroz prošlost: Evo kako izgleda novootvoreni Centar za posjetitelje Varaždinske županije

U podrumu Županijske palače u Varaždinu na površini od gotovo 400 kvadrata nedavno je otvoren jedinstveni Centar za posjetitelje izgrađen u sklopu EU projekta “Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB”. Riječ je o centru koji kroz zvuk, sliku, karte, mape i video promovira općine i gradove Varaždinske županije te prezentira kulturnu i povijesnu baštinu manje poznatih ruralnih dijelova tog kraja.

Kroz modernu tehnologiju, posjetiteljima na atraktivan, poučan i zabavan način otkrivaju povijest varaždinskog kraja. Prostor Centra je podijeljen na različite tematske cjeline – od postanka svijeta i Velikog praska, vulkana i špilja, neandertalaca, preko dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata pa sve do mitoloških likova.

Hologramski župan

Po dolasku u centar, posjetiteljima će pozdrav i dobrodošlicu uputiti hologram prvog nasljednog varaždinskog župana Tome II. Erdödyja, a u centru je postavljena i interaktivna ploča na kojoj se može doznati više informacija, ali i odigrati kviz. Za najmlađe posjetitelje, tu su i neke zabavne igre koje će ih zasigurno razveseliti.

Nedavno smo prošetali Centrom i ostali oduševljeni svime što smo vidjeli. Naime, cijeli projekt je iznimno poučan, ne samo za one koji se prvi puta susreću s pojedinim informacijama, već i za one koji nešto malo više znaju o Varaždinskoj županiji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Putne priče (@putneprice)

Multimedija se projicira na zidovima, obuhvaćeni su svi važni povijesni i prirodni dijelovi županije, pa ćete primjerice u jednom od videa koji se projicira na zidu vidjeti i Eriku, vunastog nosoroga pronađenog na području Malog Sigečaka.

Na drugom pak dijelu mogu se vidjeti slike dvoraca iz županije, jedan dio posvećen je i Varaždinskim toplicama, koje su poznate još od vremena Rimljana.

Fora photo spot

Da biste lakše pratili priču u centru, na podovima se nalaze QR kodovi koje možete skenirati za dodatne informacije. Također, u centru se nalazi i jedan jako fora photo spot, gdje se možete fotografirati kao – neandertalac.

Centar za posjetitelje zaista je odličan dodatak turističkoj ponudi Varaždinske županije koja iz dana u dan sve više raste. Sama županijska palača, podsjetimo, nije samo “mjesto za političare i političarke”. U atriju palače koji je prekrasan, često budu razna događanja za građane, a i kada nema ničega, možete svratiti u atrij.

Centar za posjetitelje, stoga, dodatno obogaćuje ovo lijepo i povijesno mjesto te ne sumnjamo da će mnogi zaviriti u njega i naučiti nešto novo o Varaždinskoj županiji.