Automobiliona

Potpuno ‘nova’ Dacia: Od najjeftinijeg auta na tržištu do predvodnika održivosti i zelenih tehnologija

Kraj velike zgrade muzeja u samom centru Pleternice, u četvrtak su vijorile zastave Dacie. Par komada tih famoznih automobila već je bilo parkirano na trgu i čekalo da se pripadnici sedma sila sjate oko njih. Malo dalje, u šatoru ispred kojeg je stajao zaštitar, a u kojeg su svi virili i prije nego su trebali, ponosno je iza ograde stajao Bigster – konceptni automobil marke Dacia koji od 2025. godine kreće u proizvodnju.

FOTO: Ines Jelušić

Buduća perjanica prodaje

Dustera s kojim smo došli parkirali smo na parkingu preko puta i pridružili se ostalim kolegama. Čini mi se da smo stigli zadnji, jer kako to biva kod nas, trebalo je stati i popiti kavu. Namireni kofeinom, i spremni čuti sve novosti iz marke, prvo što smo išli napraviti jest pogledati spektakularnog Bigstera, model za koji kažu da će postati perjanica njihove ponude.

FOTO: Ines Jelušić

Bigster je prostrano i robusno vozilo stvoreno za vožnju na otvorenom, za prašnjave ceste i otkrivanje nepoznatog. Model utjelovljuje samu srž 4,6-metarskog SUV-a opremljenog samo onim najvažnijim. Bigster je, kažu, Dacijin način da C-segment učini pristupačnim većem broju kupaca jer će kupcima dostupan po cijeni vozila iz nižeg segmenta. Bez suvišne opreme, bez kromiranih umetaka i dodataka u imitaciji aluminija, Bigster Concept originalno je vozilo sazdano na načelima vjerodostojnosti. Zato su, primjerice, vanjske zaštitne obloge izrađene isključivo od reciklirane plastike.

FOTO: Ines Jelušić

Buduća perjanica Dacijine ponude bit će dostupna s pogonom na alternativne izvore energije i hibridnim motorima. Marka na taj način pokazuje da je spremna prilagoditi se novim propisima i očekivanjima svojih kupaca.

FOTO: Ines Jelušić

Vidjeti Bigstera uživo zaista je bilo posebno. Auto je jednostavan, a markantan, djeluje jako moćno i vidi se da je stvoren za surove terene.

FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić

Veliki zaokret i rebranding

No, to nije bio jedini novitet tog dana. Na eventu pod nazivom “Dacia Day” imali smo prilike čuti hrpu informacija, a koje nam je predstavio direktor marke Igor Petković.

Dacijin uspjeh kreće 1999. godine kada je marku kupio francuski Renault, a veliki uzlet doživjeli su 2010. godine s dolaskom novog Dustera, koji je i dan danas jedan od njihovih najpoznatijih modela. Godine 2021. dolazi do velikog zaokreta u marki koja sada zastupa nove vrijednosti, a sve je krenulo s novim vizualnim identitetom brenda u čijem je fokusu novi logo.

Od 2004. godine pa do sada, ukupno je prodano preko 8 milijuna vozila, dok je prošle 2022. godine prodano 573.800 Dacijinih automobila. Dobre brojke prelile su se i na Hrvatsku, gdje 2022. godine Dacia bilježi rekordnih 10,4% tržišnog udjela.

Cijela nova filozofija marke okrenuta je ka tome da je Dacia sada vozilo koje za vaš novac, odnosno novac kupca daje najviše. Voditelj prodaje i marketinga za našu regiju Adem Dizdarević istaknuo je da Dacia ide u tri pravca – design to cost, visoko učinkovite i lokalizirane tvornice i jednostavan distribucijski model.

Tu je sada i jasan DNA marke, a koji se najbolje vidi na konceptu Bigster. Dacia i dalje želi biti esencijalna, no pritom želi biti cool, robustna, svestrana i eko-pametna marka koja je okrenuta prirodi.

FOTO: Ines Jelušić

ECO-G i plinski pogon

Biti okrenut prirodi znači i raditi manji ugljični otisak, a Dacia to želi postići uz Dacia ECO-G, odnosno njihove modele na plinski pogon.

Više je razloga zašto se plin stavlja u fokus. Za početak, cijena goriva je niža i efikasnija, a osoba za manje novaca može napraviti više kilometara. Motor je kombinacija benzina i plina,  a što u konačnici rezultira dosegom do 1200 kilometara. Na ECO-G by Dacia vozila kupci dobivaju 6 godina jamstva. Takvi automobili imaju i niži CO2, a u konačnici su i troškovi puno niži.

Još jedna zgodna stvar je i suradnja s Petrolom. Naime, kupci koji se odluče na neko vozilo iz ECO-G linije, dobivaju karticu koja nudi 15% popusta prilikom točenja goriva. Dakle, i tu ćete još dodatno uštedjeti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ines Jelušić (@ines.jelusic)

Marka je nedavno predstavila i novu serije Extreme, u sklopu koje su lansirani Dacia Jogger hibrid od 140 KS te Dacia Spring od 65 KS.

Serija Extreme ima dvije lansirne boje – oxide zelena i stonewash plava (koja je rezervirana samo za model Spring), a prepoznat ćete ju i po dekorativnim elementima bakreno smeđe boje te topografskim uzorcima na vratima, čime se referiraju na svoju vezu s prirodom.

Detalja u bakreno smeđoj boji ima i u unutrašnjosti, a tu su i nove presvlake sjedala te gumeni tepisi, također s topografskim uzorcima.

U seriji Extreme dolazi i hibridni Jogger sa 140 KS i automatskim mjenjačem, čija se potrošnja kreće između 4,8 i 5 litara, a Jogger hibrid lansira i posebni sleeping pack.

FOTO: Ines Jelušić

Odnosno, auto je napravljen tako da se u tren oka pretvara u mali kamper u kojem ima i mjesta za stvari, a nabavite li uz Joggera i šator, dobit ćete pravu kuću na četiri kotača, idealnu za one koji vole kampirati i provoditi vrijeme u prirodi. Ako ste avanturističkog duga, Jogger je sjajan odabir za vas.

FOTO: Ines Jelušić

Na Dacia Day u Pleternici bili su i ambasadori brenda, avanturist i putopisac Hrvoje Jurić sa svojim psima Maxom i Enom te dečki iz HGSS-a koji već dugi niz godina ponosno voze Dacie te ih koriste kada idu u akcije spašavanja.

FOTO: Ines Jelušić
FOTO: Ines Jelušić

Inače, iduće godine dolazi nam novi Duster, a čija je svjetska premijera najavljena za kraj studenog ove godine. Detalji o novom Dusteru se ne znaju, no ono što znamo jest da će izgledati kao “mini Bigster”. Ono što se zna je da novi Duster neće više biti dizelaš, jer se Dacia, kao i većina auto industrije, polako rješava dizela.

Rebranding je ovoj marki automobila stvarno “sjajno sjeo“ te su se u jako kratkom periodu postali predvodnici održivosti u industriji. Iako smo do sada mislili da je održivost “skupa”, Dacia dokazuje upravo suprotno – da održivost može i mora biti prihvatljiva.

S takvim stavom i filozofijom, marka bi u budućnosti, a sukladno “zelenim” trendovima koji zahvaćaju autoindustriju, mogla doživjeti streloviti uspon zahvaljujući tom pristupu.

FOTO: Ines Jelušić

Dacia i priroda se vole, a to pokazuju i dokazuju iz dana u dan svojim pristupom, svojom filozofijom, i na kraju krajeva – svojim djelima odnosno automobilima koje nude na tržištu.

Posao koji su napravili u zadnje dvije godine je izvrstan. Takav zaokret nije napravio nitko do sada, i sumnjamo da će nekome u bližoj budućnosti to uspjeti kao njima…