Automobiliona

Vozili smo Renaul Clio E-Tech Engineered 145, auto koji postavlja nove standarde u svojoj klasi

Neki automobili već dugi niz godina uspješno egzistiraju na tržištu te odolijevaju svim mogućim promjenama trendova. Među takvima je i Renault Clio, jedan od najuspješnijih modela francuskog automobilskog proizvođača, a koji je nedavno postao hibrid.

Popularni Clio, koji je dva puta do sada proglašen Europskim automobilom godine a što je rijetkima uspjelo, postaje sve bolji na cesti, ali i sve praktičniji za svakodnevne potrebe korisnika. No, najveća promjena dogodila se nedavno kada je većina Renaultovih modela doživjela procvat, a nakon što je u njih ugrađen hibridni motor koji je u potpunosti je promijenio doživljaj i vozačke sposobnosti. I ranije sjajnom Cliu, ova je motorizacija donijela je svojevrsnu renesansu i od auta napravila kompakt kojeg ne želite prestati voziti. Clio je, bez pretjerivanja, postavio nove standarde vožnje u svojoj klasi.

Renault Clio E-tech Engineered 145 koji smo vozili bio je Iron plave boje, a koju dodatno ističu crni i zlatni detalji izvana. Decentne zlatne obrube primijetit ćete i u kabini vozila, a koji se sjajno stapaju s pomalo sportskim lookom kojem doprinosi rupičasta koža na volanu te imitacija karbona na kokpitu i na vratima. Zapremnina prtljažnika iznosi 300 litara, a pogon je “sklopljen” od 1,6 benzinskog motora, dva elektromotora, multi-mode prijenosa i litij-ionske baterije kapaciteta 1,2 kWh.

Hibridni Clio čak do 80% vožnje u gradu može odraditi na bateriju, što će u konačnici rezultirati 40% manjom potrošnjom goriva. Njegova gradska potrošnja na testu kretala se između  4,5 i 4,8 litara.

Kako vozio ovaj automobil, pogledajte u testu.