Hrana,  Iće i piće

Bili smo na Nestléovoj radionici gdje nas je poznati hrvatski chef učio kako smanjiti otpad od hrane

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 286.000 tona hrane. Osim što bacamo hranu dok dio svijeta i dalje gladuje, bačena hrana stvara ugljični dioksid koji zagađuje našu planetu Zemlju. No, hranu zaista nije potrebno bacati, jer se i od ostataka u kuhinji može napraviti prava gozba.

Male trikove velikih majstora nedavno smo mogli naučiti u sklopu radionice #BirajZeleno, a koje besplatno za građane provodi Nestle Hrvatska.

FOTO: Ines Jelušić

Riječ je o četvrtoj sezoni edukativne inicijative koja ima za cilj postati dugoročni projekt koji će svake godine okupljati sve veći broj dionika. Zbog toga je Nestle udružio snage s Konzumom, Veleučilištem Aspira te Ugostiteljsko-turističkim učilištem Zagreb.

FOTO: Ines Jelušić

Kako od ostataka ručka ili namirnica napraviti nevjerojatno ukusan obrok, u utorak je na radionici pokazao chef Ivan Temšić, inače pobjednik popularnog kulinarskog showa MasterChef 2021. Temšić se u svojim jelima fokusirao na kraljicu jeseni, buču, od koje je napravio juhu, rižoto te modernu verziju vege lazanja s domaćim tijestom.

FOTO: Ines Jelušić

Buča na razne načine

Temšić je sa sudionicima radionice podijelio svoje trikove iz kuhinje, a otkrio je i na koji način on maksimalno iskorištava sve namirnice koje dobije.

Za jela koja je ovaj mladi i perspektivni kuhar spremio polaznici su imali samo riječi hvale, a posebno ih je oduševila krem juha od buče, kojoj je limunov sok dao poseban, osvježavajući okus u kojem su svi uživali.

FOTO: Ines Jelušić

Ostatke juhe, Temšić je iskoristio za rižoto, dok su pečeni ostaci buče zajedno s ostalim povrćem iz frižidera završili u raguu koji je poslužio kao baza za lazanje.

FOTO: Ines Jelušić

Radionice se provode tijekom listopada i studenog, a ukoliko ste zainteresirani naučiti kako smanjiti otpad od hrane te maksimalno iskoristiti sve namirnice, toplo preporučamo da se prijavite i sudjelujete. Termina još ima, a prijave su moguće ovdje.

Rižoto/ FOTO: Ines Jelušić

Također, na njihovim službenim stranicama možete pronaći i neke od zero food waste recepata.

Vege lazanje/FOTO: Ines Jelušić