Automobiliona

Električni auto koji sam zna gdje se i kada treba puniti: Testirali smo Renault Megane E-Tech

Zadnjih godina iz Renaulta su nam stigli neki zaista jako dobri modeli automobila, a među njih definitivno spada električni Renault Megane E-Tech. Megane E-Tech proizvodi se u Francuskoj, 5 je centimetara viši od običnog Megana, a u kombinaciji sa sportskim linijama te 20-inčnim naplatcima na kotačima, izgleda kao kakav sportski terenac.

Unutrašnjost E-Techa savršeno opisuje jedna riječ – minimalizam. Kabina je jako “clean” jer su komande, ručice pa i mjenjač premješteni na područje kod upravljača, što je pročistilo i kokpit, ali i prostor između vozača i suvozača. Takve pročišćene unutrašnjosti nekada znaju biti monotone i jednolične, a da bi to izbjegli, u E-Techu se na kokpitu nalazi svijetla tkanina, odnosno štof, koji automobilu daje dozu elegancije te razbija jednoličnost.

U autu se nalazi moderni infotainment sustav OpenR. Instrumentalna ploča sastavljena je od dva 12,3 inčna zaslona, a multimedija je proširena pametnim Google aplikacijama.

400 km dosega

Renault Megane E-tech može se pohvaliti s čak 33 litara za pohranu u putničkom prostoru. Što se tiče zapremnine prtljažnika, ona iznosi 440 litara. Dolazi u verziji sa 130 KS ili 220 KS, ali i s dvije vrste baterija – 40 ili 60 kWh. Naš testni primjerak imao je veću bateriju od 60 kWh i 220 KS. Po “papirima”, odnosno po WLTP-u, ovaj E-Tech može prijeći 450 kilometara, no neki njegov realni doseg je oko 400 kilometara.

Može se pohvaliti i brzim punjenjem, pa ćete primjerice za 25 minuta napuniti struje koja će vam biti dostatna za 250 kilometara. Prosječna potrošnja na testu kretala nam se između 14 i 15 kWh, što je manje od službenih podataka koji kažu da prosječno troši oko 16 kWh. Cijena Renault Megane E-Techa starta od 38.990 eura, a cijena našeg testnog modela koji nam je stigao s Techno razinom opreme iznosi 53.730 eura.