Automobiliona

Kako je s malim gradskim autom putovati na more? Testirali smo Toyotu Aygo X Undercover

Mali gradski automobili koje svrstavamo u takozvani A segment vozila, danas polako nestaju s ceste. I njih, kao i sva ostala vozila, s tržišta istišću crossover i SUV vozila, koja su postala ultimativni hit u Europi. No, i oni sve više poprimaju izgled crossovera, odnosno SUV-a. Proizvođači automobila rado prihvaćaju nove trendove te nam nude takve automobile, a među njima je Toyota.

Na naslijeđu svog popularnog prethodnika Ayga koji je nastao 2005. godine te je njihov najpristupačniji model, Toyota je prošle godine predstavila Aygo X – mali gradski crossover koji je napravljen u Europi te je prilagođen europskim cestama i potrebama vozača.

Aygo X povišeniji je i veći od “običnog” Ayga te se može pohvaliti i s više prostora. Nakon prošlogodišnjih modela u četiri različite boje na kojima su njihovi dizajneri pomno radili, Aygo X ove je godine zasjao u potpuno novom dizajnerskom ruhu. Naime, Toyota je udružila snage s poznatim dizajnerom Junom Takahashijem, kojem je ovo bilo prvi puta da radi na automobilu te su predstavili model Aygo X Undercover, koji je premijerno prikazan zajedno s modnom revijom UNDERCOVER na Tjednu mode u Parizu.

1-litreni benzinac

Auto ima 72 KS, a pokreće ga 1-litreni benzinac atmosferac s tri cilindra. Zapremnina njegovog prtljažnika za 60 je litara veća od “običnog“ Ayga te iznosi 231 litru, a kada spustite sjedala, dobit ćete prostor koji je nešto veći od 800 litara.

Aygo X opremljen je infotainment sustavom Toyota Smart Connect. Ova sustav možda je i najmoderniji po pitanju njihovih automobila, a i dizajnerski su se potrudili da dobro izgleda. Glavni ekran, oko kojeg se nalaze koraljno crveni obrubi, dimenzija je 9 inča. Svoje pametne telefone možete bežično spojiti putem aplikacija Apple CarPlay i Android Auto, a vlasnicima je dostupna i aplikacija MyT preko koje putem svojih pametnih telefona mogu pratiti razne podatke kao što su analiza vožnje, potrošnja goriva i slično.

No ovaj gradski automobil može izdržati i duža putovanja, a kako je s njim putovati na more, pogledajte u videu.