Izdvojeno,  Po Hrvatskoj,  Putovanja

Što obići na dvodnevnom proputovanju Istrom? Donosimo nekoliko ideje za odmor iz snova

Istra je hrvatska regija koja privlači jako velik broj turista ne samo ljeti, već i van onih mjeseci koji spadaju u samo srce sezone. Taj divan kraj vrvi znamenitostima i lokacijama gdje se može uživati tijekom cijele godine, a neke od njih nedavno smo obišli u sklopu road tripa koji je organizirao DS Automobiles Hrvatska.

Ovaj pariški automobilski brend nedavno je u Hrvatskoj proslavio godinu dana otkako je stigao na tržište, a na proputovanju Istrom imali smo prilike voziti njihove modele DS 3, DS 4 i DS 7.

DS, kojeg vozi i sam francuski predsjednik, prepoznatljiv je po svom avangardnom izgledu. Stvoren je na čvrstim temeljima bogate tradicije francuske proizvodnje automobila koja je duboko ukorijenjena u njihovu izradu, a kojoj je u fokusu francusko obrtništvo. Ono po čemu se DS još posebno ističe je njihova udobnost, a s obzirom da smo prolazili uskim, strmim i brdovitim cesticama, upravo su nam takvi udobni i komforni automobili trebali.

Muzej u najmalnjem gradu na svijetu

Kada prođeš preko Učke, kao da dolaziš u neki drugi svijet. Sjever, jug, zapad, istok – na koju god stranu svijeta u Istri krenuli, sigurno ćete pronaći nešto zanimljivo i vrijedno pažnje.

Naša prva stanica bio je Hum, najmanji grad na svijetu, gdje smo obišli Muzej Aura u kojem se nalaze originalni postavi iz humskog života nekada. Hum sam već ranije posjetila, no u muzeju nisam bila, što je zapravo prava šteta jer ga stvarno vrijedi obići.

Muzej, koji se nalazi u staroj kući u samom centru grada čim preko velikih kamenih vrata kročite na trg, koncipiran je tako da se u svakoj sobi nalazi mali pregled onoga što se nekada radilo ili moglo vidjeti u Humu.

Primjerice, jedna je soba uređena kao stara humska škola, s drvenim klupama, pločom i malim pločicama na kojima su učenici zapisivali gradivo. U drugoj pak se sobi nalaze stvari iz starog poštanskog ureda, u trećoj je butiga, u četvrtoj postolar, itd. Zabava za velike, ali i za male.

Ispod muzejskih prostorija, nalazi se divno uređen bistro gdje možete kušati Aurine proizvode, a možete nešto i jako fino prigristi.

Zemlja tartufa i luksuznog odmora

Druga stanica bio je restoran Old river u Buzetu, smješten nadomak rijeke Mirne gdje smo naučili kako psi tragaju za tartufima po kojima je Istra nadaleko poznata.

Istra je poznata i po svom luksuznom i vrhunskom smještaju, a želite li provesti odmor u luksuznom, ali nadasve mirnom okruženju, mjesto za vas tada je San Canzian – prvoklasni kompleks s vilama i hotelima koji se nalazi u Bujama.

 

San Canzian je kao iz filma – vrhunsko osoblje koje vas na ulasku u restoran dočekuje s najposebnijom ljubičastom limunadom, vrhunski ambijent i ono najvažnije, vrhunska hrana.

S terase restorana puca predivan pogled na pitoreskni istarski krajolik, a u pogledu možete uživati i brčkajući se u bazenu. Svi objekti izvana su obloženi kamenom što kompleksu daje poseban, pomalo tradicionalan izgled.

Na krajnjem zapadu zemlje…

Nakon Buzeta, put nas je odveo do Savudrije. Točnije, do luksuznog hotela Kempinski gdje smo prenoćili. Hotel Kempinski ogroman je kompleksa sa 5 zvjezdica, a od dodatnih sadržaja za mir i opuštanje svakako bih izdvojila hotelski wellness koji je stvarno vrhunski.

Povratak u Zagreb bio je predviđen idućeg jutra, sa stajanjem u riječkoj zvjezdarnici gdje smo doznali nešto više o budućnosti DS-a, automobila koji je rođen u Parizu i u kojem ćete se svaki dan osjećati prekrasno i posebno, baš kao da ste u Parizu.

Samo putovanje prošlo je bez ikakvih poteškoća. Istra, iako se nalazi na drugom kraju Hrvatske, dobro je povezana sa Zagrebom, pa će vam primjerice do Savudrije koja se nalazi skroz zapadno na samoj granici sa Slovenijom, trebati nešto manje od tri i pol sata. Ako idete preko Slovenije, put će vam biti za nekih pola sata kraći.

Od gastronomije preko znamenitosti do vrhunskog smještaja – sve to skriva čarobna i posebna Istra. Često za Istru ističemo da su drugačiji i svoji, a upravo je to bila poveznica s DS-om koji je također drugačiji – poseban i svoj, baš kao i ova hrvatska regija koju vrijedi posjetiti bilo kada. Jer u Istri vam dosadno nikada biti neće…