Hrana,  Iće i piće

Hoće li ovo promijeniti okus omiljenog francuskog kruha? Smanjuju se količine soli u baguettu

Francusko udruženje pekara Confédération Nationale de la Boulangerie et Boulangerie-Pâtisserie Française smanjuje sol u baguetteu, piše FAZ. Od listopada bi baguette i light kruh trebali sadržavati samo 1,4 grama soli na 100 grama kruha. Za seoski kruh, kruh od cjelovitog zrna ili kruh od kiselog tijesta trebalo bi biti 1,3 grama.

Razlog ovim preporukama je pretjerana konzumacija soli koja je povezana s visokim krvnim tlakom, a što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, smatraju u udruzi pekara.

Kruh svakako igra ulogu u unosu soli, jer u prosjeku svaki Francuz dnevno pojede pola bageta, više od 100 grama, odnosno odgovoran je za oko 20 posto dnevnog unosa soli.

Udruga pekara preporukama podupire cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o smanjenju konzumacije soli. Naime, WHO preporuča odraslima da ne konzumiraju više od pet grama soli dnevno.

Pekarama ne prijete sankcije ako se neće držati ovih preporuka.

Ako je smanjena količina soli, cijeli recepti će se morati promijeniti. Jean-Yves Boullier koji vodi pekarnicu u 15. arondismanu Pariza, kaže da za njega ove promjene neće biti veliki problem.

Mnogi njegovi kruhovi već su bili ispod granice; koristio je samo oko 1,5 grama soli na 100 grama za tipični lagani baguette, a on to nadoknađuje dužom fermentacijom – oko četiri sata pretvorilo se u dvanaest sati.