Automobiliona

SUV s kojim planiraju ‘potući’ konkurenciju: Vozili smo novi Renault Austral koji troši ‘kao na kapaljku’

Nakon modela Kadjar koji se i nije baš proslavio na tržištu, Renault je predstavio Austral, potpuno novi SUV s kojim planiraju osvojiti takozvani C-segment koji je trenutno najpoželjniji i najbrže rastući u industriji.

Riječ je o velikom i praktičnom automobilu s hibridnim pogonom, koji unatoč svojoj veličini troši jako malo. Austral je prvi Renaultov model koji se temelji na trećoj generaciji platforme CMF-CD, razvijene u suradnji s Alijansom, a i u ovom modelu osjeća se njihova filozofija “Nouvelle Vogue”, s kojom žele postati mjerilo u području tehnologije, čiste energije i usluga u automobilskoj industriji.

Kod ovog modela, vidljiv je ogroman iskorak u dizajnu, gdje se Renaul odmaknuo od svojih starih oblika te je ponudi nešto sasvim novo za njih što se izgleda tiče.

Noviteta u Australu ima i u području infotainmenta, gdje se pojavljuje zaslon OpenR, tehnološka inovacija koja povezuje instrumentna ploču, navigaciju i multimedijske sustave u jednu cjelinu. Novi infotainment povezan je s Googlom pa vozačima donosi neke od najboljih usluga i aplikacija iz Googleove ponude.

Austral je praktičan te u kabini po pretincima ima 35 litara zapremnine. Zapremnina prtljažnika iznosi 430 litara, odnosno maksimalno 555 litara kada se pomakne stražnja klupa. Sa spuštenom stražnjom klupom, zapremnina iznosi 1455 litara. Ovo je prvo Renaultovo vozilo u segmentu koje nudi uvlačivu električnu kuku, a koja se izvlači jednostavnim pritiskom gumba u prtljažniku. Kuka može vući do 1,5 tone.

Dolazi isključivo s benzinskim motorima – kao full hibrid s 200 KS te kao mild hibrid sa 140 ili 160 KS. Ovaj testni model bio je full hibrid s 1,2-litrenim 3-cilindarskim motorom s turbopunjačem. Može se pohvaliti najnižom potrošnjom goriva i CO2 u klasi, a prosječna potrošnja goriva po WLTP-u iznosi 4,6 litara na 100 kilometara.

Početni benzinac sa 140 KS kreće od 29.990 eura, a cijena testnog modela iznosi 49.790 eura. Više o autu pogledajte u videu.