Automobiliona

Svaki auto ima svoju priču, znate li koja je Lexusova? Ovo su dvije ključne filozofije koje pokreću brend

Danas jedan od najpoznatijih premium automobilskih brendova, Lexus, svoju je priču započeo prije gotovo 35 godina i to kao “tajni projekt” osmišljavanja luksuznog automobila bez premca. Japanski tim inženjera, dizajnera i tehničara dobio je zadatak da napravi auto koji je “bolji od najboljeg na svijetu”. Na nedavno održanom događanju pod nazivom “Lexus Day” koji je održan pod motom ‘Experience Amazing’, mogle su se čuti zanimljive priče iz Lexusove prošlosti.

Dvije ključne filozofije

Uz Lexus su usko vezane dvije filozofije, a prva je ona koju poistovjećujemo s duhom ‘omotenashija’, odnosno duhom gostoprimstva koji je duboko ukorijenjen kulturni fenomen te i danas ima ogroman utjecaj na svaki aspekt Lexusova poslovanja kroz filozofiju da se sa svakim kupcem treba odnositi kao prema gostu u vlastitom domu.

Omotenashi se osjeća u svakom dijelu Lexus vozila, a za pojačan osjećaj ugodnosti, “kao da ste doma” zaslužna je filozofija proizvodnje temeljena na tradiciji Takumi majstora. U Japanu se riječ takumi odnosi na obrtnika koji je najbolji u svom području stručnosti, a da bi netko postao Takumi majstor, mora imati najmanje 25 godina iskustva, odnosno preko 60.000 odrađenih sati u svom zanatu.

U Lexusovoj tvornici Miyata Lexus u Kyushiju, među 7.700 radnika je samo 19 Takumija, a ta radna mjesta predstavljaju najveću čast inženjerima. Njihovi Takumi majstori su čuvari ove obrtničke filozofije, primjenjujući suptilni ljudski dodir na svaki aspekt dizajna i razvoja automobila. Visoko su obučeni, s preciznom pažnjom posvećenom detaljima, a svaki od njih fokusira se na određeni element procesa izrade automobila. Inače, još jedna od sposobnosti Takumi majstora je i da moraju znati u 90 sekundi s jednom rukom koja im nije dominantna napraviti origami mačku.

Novi Lexus RZ 450e

Lexus je od svojih početaka pa do sada predstavio stotinu inovacija na tržištu automobila s ciljem da svojim kupcima ispuni sve potrebe, a veliki broj onoga što se danas vidi u automobilima, počelo je upravo kod njih.

Uspješne suradnje i u Hrvatskoj

Brend koji “stvara nevjerojatna iskustva, pretvarajući funkciju u emociju, izvedbu u strast, tehnologiju u maštu i još mnogo više”, posluje i u Hrvatskoj a gdje s hrvatskim brendovima s kojima dijeli iste vrijednosti ostvaruje uspješne suradnje. Tako je primjerice, Lexus i ove godine nastavio suradnju s autentičnim hrvatskim modnim dvojcem Klisab, a plod najnovije suradnje je i multifunkcionalan dizajnerski modni dodatak izrađen od ostataka materijala kože u proizvodnji.

Prvi Lexus Day imao je i svoj ‘omotenashi’ moment za koji se pobrinula tvrtka Materia, hrvatski distributer matcha čaja koji dolazi izravno s farme pouzdanog i visoko cijenjenog proizvođača Uji regije u Kyotu, rodnog mjesta japanske matche. Njihova jedinstvena mješavina matcha ceremonijalnog zelenog čaja u prahu nenadmašna je u boji, okusu i teksturi. Okus je slatkast i zemljast, a svaki gutljaj ovog zelenila u šalici pun je vitamina, minerala i zdravih sastojaka. Baš kako i treba biti kada je pojedinac, njegovo zdravlje i sigurnost na prvom mjestu, što još jednom povezuje brendove Lexus i Materia.

U Lexusovom salonu mogao se razgledati i potpuno električni Lexus RZ 450e, novi model koji kreće u osvajanje hrvatskog tržišta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Automobiliona (@automobiliona)