Vijesti

Povodom Svjetskog dana prebrojavanja ptica predstavljen priručnik ‘Birds Of The Nin Lagoon’

Na Svjetski dan promatranja ptica, 2. listopada u Domu kulture u Ninu održano je predstavljanje priručnika za promatranje ptica pod nazivom Birds of the Nin Lagoon autora dr. sc. Gordana Lukača i dr. sc. Marije Dejanović u izdanju Turističke zajednice grada Nina uz financijsku podršku Zadarske županije.

Stručni recenzenti ovog izdanja su biolozi mr. sc. Morana Bačić iz Natura Jadere – Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i dipl. ing. bio. Tibor Mikuška. Priručnik su predstavili recenzentica Morana Bačić i koautorica Marija Dejanović.

FOTO: Ana Glavan

Tijekom predstavljanja Bačić je istaknula: “Ovim priručnikom na engleskom jeziku širi se publika na sve zainteresirane iznajmljivače i stanovnika koji žele i sudjeluju u turističkim procesima jer tržište promatranja ptica nismo niti dotaknuli, a ima ogroman potencijal. Promatrači ptica su obrazovan dio populacije, nerijetko i imućni. Nije im problem proći pola svijeta da bi u svoj terenski notes upisali novu opaženu vrsti. Ovo izdanje je pripremljeno za edukaciju stanovnika koji sudjeluju u turizmu grada Nina te iznajmljivača, a koristi se će se u suradnji s inozemnim turističkim novinarima koji prate outdoor aktivnosti.”

FOTO: Ana Glavan

Obilazak polja soli

Nakon promocije organiziran je zajednički obilazak polja soli Solane Nin. Tako su stigli učenici osmog razreda Osnovne škole Petar Zoranić Nin aktivno su sudjelovali u edukativnom promatranju, te pozorno pratili izlaganje koje je održala Kristina Krapić, stručna suradnica – edukator i promotor, te Mate Lukić čuvar prirode iz Natura Jadere.

Direktorica ninske turističke zajednice Dejanović zahvalila se učenicima, profesorici i školi na sudjelovanju od početaka organiziranja Svjetskog dana prebrojavanja ptica u Ninskoj laguni, te Solani Nin na dugogodišnjoj suradnji. “Važno je da se mlade generacije educiraju o prirodnoj baštini koju ima Ninska laguna i Ninski zaljev. Raduje me da se ekološka svijest kod mladih osnažuje, te da odgajamo generacije budućih ekologa i čuvara naše biološke raznolikosti, ” istaknula je Dejanović.

FOTO: Ana Glavan

Manifestacija Europskog dana promatranja ptica pokrenuta je još 2010., a potaknuta je nagradom EDEN kojom je Nin uvršten u obitelj europskih destinacija izvrsnosti te je obveza očuvanja okoliša i bioraznolikosti i razvoj održivog turizma na ninskom području znatno pojačana.

U Ninu živi evidentiranih 240 vrsta ptica iz reda stanarica, selica, preletnica i gnjezdarica. Biolozi tvrde da je Ninsko područje iznimno bogatstvo za svijet jer plitkih pješčanih obala s muljevitim područjima je jako malo te su takva staništa izrazito ugrožena posebno razvoje turizma, stoga je ovaj priručnik od iznimne važnosti za educiranje o opstanku i očuvanju prirode i ugroženih vrsta ptica.

FOTO: Ana Glavan