Automobiliona

Iz oceana izvađene velike količine plastike, dio materijala bit će iskorišten u električnim autima

Kia namjerava u svojim novim modelima električnih vozila upotrijebiti 55 tona reciklirane plastike iz Tihog oceana, izvijestili su iz te tvrtke. Rekordna količina plastike, koju je sakupio Kijin globalni partner The Ocean Cleanup, predstavlja sljedeću fazu sedmogodišnjeg globalnog partnerstva, dogovorenog u travnju 2022. kao dio Kijinog preoblikovanja u vodećeg pružaoca rješenja održive mobilnosti. Međunarodni neprofitni projekt Ocean Cleanup, čija zadaća je očistiti oceane od plastike, sakupljenu plastiku je dopremio u Victoriju na otoku Vancouver pored kanadskog mjesta Vancouver.

Rekordna količina je iz Tihog oceana odstranjena pomoću tehnologije za ekstrakciju System 002 poduzeća The Ocean Cleanup nakog dugog putovanja kroz Veliko pacifičko smetlište (Great Pacific Garbage Patch – GPGP). GPGP je najveća gomila plutajućeg otpada na svijetu, a njegova površina je ocjenjena na 1,6 milijuna četvornih kilometara, što je područje triput veće od Francuske.

Održiva rješenja mobilnosti

Reciklaža sakupljene plastike počinje uskoro, a Kia će dio materijala upotrijebiti u svojim novim modelima. Ta politika je posvećenost tvrtke Kia pri pružanju održivih rješenja mobilnosti, koje imaju mjerljiv utjecaj na postizanje održivosti u velikom obujmu.

Kia je već uspješno implementirala više od 30 održivih rješenja na različitim područjima proizvoda, uključujući tkanine i tepihe od reciklirane plastike PET, alternativnu kožu na biološkoj osnovi i boju bez BTX (benzen, toluen, xylen). Kod modela EV9, velikog električnog SUV-a sa sedam sjedala, je npr. za izradu tepiha korišten prerađeni otpad, između ostalog ribarske mreže, sakupljene u oceanu. Sastavni dijelovi od prerađene plastike i ekoloških materijala na biološkoj, korišteni u modelu EV9, teže oko 34 kg.

Odmah nakon što su na obalu dopremili rekordnu količinu plastike organizacija The Ocean Cleanup je najavila uvođenje nove tehnologije System 03. Radi se o sustavu koji je skoro triput veći od sustava 002 i mogu obuhvatiti puno veću količinu plastike uz niže troškove po kilogramu uklonjene plastike neprekidno tijekom čitave godine. Pored toga ima unapređeniju tehnologiju za praćenje okoliša i sigurnost, kao što je novi otvor za zaštitu morskih životinja. Ovo povećanje količina označava sljedeću fazu na putu ka cilju organizacije The Ocean Cleanup – do 2040. godine ukloniti 90 % plutajuće plastike iz oceana.

Kia ostaje čvrsto posvećena održivom planetu i blagostanju budućih generacija. Ova strategija uključuje stalnu i sve veću podršku akciji The Ocean Cleanup. Ista će biti pojačana i predstavljena s logotipom i bojama Kia, koje će se pojaviti na svakom kompletu radne odjeće koju će nositi posada vozila System 03.