Događanja,  Putovanja

Muzsa festival u kraljevskom gradu Ninu okupio preko 200 folkloraša

Međunarodni festival folklora, glazbe i plesa “Dance and Music festival” devetu godinu zaredom u kraljevskom gradu Ninu okupio je preko 200 izvođača iz Poljske, Mađarske i Slovenije. Okupljenoj publici u ninskom Domu kulture folkloraši su predstavili baštinu svoje zemlje, a Aron Kovatz, art menadžer festivala zahvalio se na gostoprimstvu i dugogodišnjoj suradnji s Turističkom zajednicom grada Nina.

Folklorne skupe koje su nastupile: Folklorna skupina  Razor Slovenija, Folklor  Blonie Poljska, Koncertni puhačku orkestar Bicske Mađarska i Puhački orkestar općine Šenčur Slovenija.

Direktorica Turističke zajednice grada Nina, dr. sc. Marija Dejanović tijekom obraćanja publici zahvalila se folklorašima i još jednom istaknula da je od velikog značaja da se održavaju festivali folklora i da se znanje i emocija prema kulturnoj baštini prenosi na mlade.

FOTO: Ana Glavan
FOTO: Ana Glavan

Šarolika paleta programa

Program kulturnog turizma koji uključuje dovođenje folklornih skupina u grad Nin temeljeno na suradnji Muzsa festival agencije iz Mađarske i Turističke zajednice grada Nina. Pripadnici folklora bili su smješteni u Zaton Holiday Resortu. Ovim sadržajem svakako se produžuje turistička sezona te se dodatno razvija segment kulturnog turizama.

FOTO: Ana Glavan

Umjetničke skupine pristigle iz raznih zemalja međusobno upoznaju kulture, uče pjesme, plesove i instrumentalnu glazbu. U mnogim slučajevima razvijaju se veze koje traju desetljećima – bez obzira na vjeru ili dob. Uz natjecanja i festivale za predstavnike različitih umjetničkih formi, sve su popularniji sadržajni umjetnički programi, gdje je naglasak na žanrovskoj raznolikosti, a ne na natjecanju. Izvođačke skupine mogu upoznati grupe različitih žanrova, a publika može uživati u šarolikoj paleti programa.

FOTO: Ana Glavan