Svaštara

Znate li da vam je za branje gljiva u Hrvatskoj potrebna dozvola? Evo kako u par klikova doći do nje

Krenula je sezona gljiva, a ako ste među strastvenim sakupljačima ovih plodova, prije nego kročite u šumu i krenete u gljivarenje, ne zaboravite pribaviti dozvolu za skupljanje nedrvnih šumskih proizvoda.

Na to je nedavno upozorila Turistička zajednica Gorski Kotar, koja na berače apelira da pribave važeću online dozvolu. “Kako bi završile u maštovitim jelima, gljive je potrebno prvo dobro poznavati, a potom nabrati. Kako bi to činili po propisima izradite svoju dozvolu online i uživajte u šetnjama šumom. Posjedovanje dozvole preduvjet je ulaska na područje kojim gospodare Hrvatske šume u svrhu sakupljanja nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe”, naveli su na Facebook stranici.

Pojednostavljivanje postupka

Novim izmjenama pravilnika predviđeno je pojednostavljivanje ovog postupka što je stvorilo preduvjet za izradu web-aplikacije koja svim zainteresiranim osobama i udrugama omogućuje brzu i jednostavnu samostalnu izradu dozvole. Web-aplikacija sastoji se od dva koraka – prijave (odnosno registracija novog korisnika) i izrade Dozvole s vrstama koje se namjeravaju sakupljati.

Zahtjev za dozvolu možete zatražiti ovdje.

FOTO: Pexels