Automobiliona

Sigurnost je i dalje na visokoj razini: Novi Lexus RZ dobio pet zvjezdica na Euro NCAP testiranju

Lexusova sigurnost još je jednom potvrđena! Naime, posve novi Lexus RZ dobio je ocjenu od pet zvjezdica od strane Euro NCAP-a, neovisne organizacije za testiranje sigurnosti vozila.

Rezultati objavljeni 6. rujna pokazuju da Lexusov baterijski električni SUV postiže visoke ocjene u svim sigurnosnim kategorijama: 87% za zaštitu odraslih putnika, 87% za djecu, 84% za ranjive sudionike u prometu i 81% za performanse njegovih sigurnosnih pomoćnih sustava.

“Lexus RZ ispunjava očekivanja Euro NCAP-a za sveobuhvatnu dobru zaštitu od sudara za putnike različitih dobi, visina i veličina. Automobil je također opremljen najnovijim sustavima za izbjegavanje sudara i dolazi s nekoliko novih inovacija aktivne sigurnosti. RZ je prvi automobil koji Euro NCAP nagrađuje za tehnologiju detekcije prisutnosti djeteta prema najnovijem režimu ocjenjivanja iz 2023. (…) Sustav detekcije prisutnosti djeteta, koji upozorava kada je dijete ili dojenče možda ostavljeno u automobilu i stoga potencijalno može spasiti život u vrijeme ljetnih vrućina”, naveli su iz Euro NCAP-a.

Poznati sigurnosni sustavi

RZ ima inherentno čvrstu konstrukciju platforme i karoserije, s baterijskom jedinicom integriranom u šasiju, a za pasivnu sigurnost brine devet zračnih jastuka kao standard. Štoviše, kao i svi Lexusovi modeli, RZ je standardno opremljen Lexusovim sigurnosnim sustavom +, sveobuhvatnim paketom naprednih sigurnosnih sustava i sustava pomoći u vožnji.

U svojoj posljednjoj, trećoj generaciji, Lexusov sigurnosni sustav + ima prednosti nadogradnji i dodataka koji povećavaju opseg detekcije rizika. Ključni elementi sustava uključuju:

  • Sustav prije sudara (PCS) s radarom i kamerom za otkrivanje nadolazećih vozila uključujući motocikle. S trećom generacijom Lexusovog sigurnosnog sustava +, PCS sada također može otkriti bicikliste tijekom noći. A s novom značajkom Intersection Turn Assist, može otkriti nadolazeća vozila prilikom skretanja, kao i pješake koji prelaze ulicu.
  • Lane Departure Alert i Lane Tracing Assist pomažu u održavanju ispravnog središta vozila u traci. Osim što smanjuje teret vožnje, ovo pomaže, kada je potrebno, pri upravljanju.
  • Dinamički radarski tempomat omogućuje vozaču postavljanje udaljenosti između vozila i razine ubrzanja. A s novom značajkom smanjenja brzine u zavoju, brzina vozila se sada može automatski prilagoditi prema radijusu zavoja.
  • Sustav za zaustavljanje u nuždi usporava vozilo do zaustavljanja unutar trake ako vozač ne može upravljati kontrolama, na primjer zbog iznenadne bolesti. Dok to radi, sustav upozorava druge sudionike u prometu bljeskanjem svjetala za opasnost.
  • Kako bi omogućio raniju aktivaciju sustava za zaustavljanje u nuždi, Driver Monitor omogućuje ranije otkrivanje neprikladnih stanja vozača – kao što su rastresenost, loše držanje, zatvorene oči ili oči koje ne trepću ili odmicanje glave vozača od uobičajenog položaja.
  • Proactive Driving Assist diskretno i nježno pomaže vozaču, najčešće pri nižim brzinama u gradu, kroz kontrolu udaljenosti između vozila i vozila ispred te pružanjem potpore pri upravljanju i usporavanju kao odgovor na opasnosti kao što su pješaci, biciklisti i parkirana vozila.

FOTO: Lexus