Događanja

Gotovo 500 Vespi okupirat će centar Rijeke: U subotu nemojte propustiti najveći Vespa susret u jugoistočnoj Europi

Ovaj vikend na rasporedu je ovogodišnji nacionalni i međunarodni Vespa susret “Crovespa 2023”. Najveći Vespa susret u jugoistočnoj Europi “Crovespa 2023“ održava se u Rijeci, Opatiji i Kastvu, a broji oko 500 sudionika okupljenih u preko 50 klubova, koji dolaze iz petnaest zemalja.

Na konferenciji za medije, održanoj ispred Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, najavljen je bogati program i predstavljena je izložba “Vespa i Kvarner” postavljena u perivoju muzeja.

Viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Ivo Mileusnić istaknuo je kako izložba “Vespa i Kvarner” govori o suživotu vozača Vespe s našim krajem te je pozvao sve da iskoriste lijepo vrijeme i do 12. rujna posjete predivnu izložbu i razgledaju vrlo vrijedne postavljene eksponate. Izložba je otvorena za sve posjetitelje u radno vrijeme Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Sve okupljene pozdravio je Marko Mikašinović, voditelja razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke te istaknuo značaj ovakvih manifestacija za prezentaciju Rijeke, kao vrlo interesantne turističke destinacije. Zaželio je svim sudionicima sigurnu vožnju, dobru zabavu i lijepu fotografiju Rijeke koju će poslati u svijet.

Izloženo sedamnaest eksponata

Izložbu “Vespa i Kvarner“ predstavio je Danijel Teslak, predsjednik Vespa kluba Rijeka te istaknuo kako je izloženo sedamnaest eksponata od kojih je jedna potpuno rastavljena Vespa, koja visi u kavezu, kako bi se prikazala jednostavnost i izdrživost tog motocikla. Izloženo je petnaest izuzetno rijetkih Vespi, posloženih po dekadama kako su proizvedene, a jedan eksponat je i kopačica iz 1940. godine koja je napravljena s Vespinim motorom. Uz same eksponate nalaze se i brojne fotografije, koje su iz 50-ih godina s Kvarnera s različitih druženja i vožnji. Predsjednik Vespa kluba Rijeke pozvao je sve da ne propustite priliku i da posjete izložbu postavljenu u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Predstavnik organizatora Igor Pavić izjavio je kako se ove godine očekuje oko 500 sudionika iz petnaest zemalja, a susret pokriva sve modele Vespi, od najstarijih do modernih Vespi te sudionike koji su početnici u vožnji do onih vrlo iskusnih s prijeđenim velikim brojem kilometara. Sudionici dolaze iz cijele Europe – Francuske, Belgije, Italije, Austrije i brojnih drugih europskih zemalja. Najavio je izuzetno bogat program koji počinje večeras koncertom  grupe “Infinity band“, iza 20 sati, u predivnom ambijentu Nugentovog parka na Trsatskom kaštelu. U subotu nas od ranih jutarnjih sati na riječkom Korzu očekuje okupljanje svih Vespaša, odakle će uslijediti start u 11 sati prema Preluku, gdje je organizirana revijalna vožnja po slavnoj Prelučkoj trkaćoj stazi.

Nakon vožnje stazom slijedi defile prema Gradu Kastvu gdje će biti pauza i organizirano turističko vođenje kako bi se upoznali s kulturnom baštinom Kastva. Oko 15 sati predviđen je dolazak u Opatiju te nakon turističkog obilaska predviđen je povratak u Rijeku, u perivoj Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja,  gdje je svečana večera i party do kasnih sati. Zahvalio se na suradnji Gradu Rijeci, Turističkoj zajednici Kvarnera, Turističkoj zajednici grada Rijeke, Turističkoj zajednici grada Opatije, Turističkoj zajednici grada Kastva, policiji, koja se pobrinula da sigurnost sudionika bude na prvom mjestu, te Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, koji je prepoznao važnost izložbe i njezin kulturni aspekt.

Detaljne informacije o manifestaciji možete pronaći na mrežnim stranica Vespa kluba Rijeka i službenim mrežnim stranicama Crovespe www.crovespa.com.

FOTO: TZ Grada Rijeke