Vijesti

Održan koordinacijski sastanak turističkih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, objavljeni i podaci o broju gostiju na tom području

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić u četvrtak je u Orebiću održao koordinacijski sastanak s predstavnicima turističkih zajednica s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Sastanku su, uz direktora Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Julija Srgote prisustvovali i predstavnici 17 turističkih zajednica gradova i općina s područja županije.

Na samom početku sastanka predstavljeni su dobri i pozitivni turistički trendovi na razini same Dubrovačko-neretvanske županije.

“U dosadašnjem dijelu godine ostvareno je preko 2,3 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od +21 posto“, rekao je Srgota nadodavši kako je predsezona bila odlična, posebno u vrijeme uskršnjih blagdana, ali i poslije kroz svibanj usprkos kiši.

“Lipanj je jako dobro popunjen na razini cijele županije, a isto očekujemo od srpnja, kolovoza, ali i posezone“, izjavio je Srgota.

Direktor Staničić prokomentirao je pozitivne turističke trendove na razini cijele Hrvatske gdje u dosadašnjem dijelu godine bilježimo rast od +15 posto u dolascima i +10 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani.

HTZ
HTZ

“Najvažnija tržišta hrvatskog turizma, kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Poljska, Češka, Italija, ali i UK te SAD, u dosadašnjem dijelu godine bilježe rast prometa u odnosu na lani. U ovoj godini očekujemo ono na čemu intenzivno radimo, a to je disperzija turističkog prometa i intenzivniji turistički promet u pred i posezoni“, izjavio je Staničić, nadodavši kako su pred nama udarni ljetni mjeseci kada u Hrvatskoj na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista.

Novi strateški marketinški plan

Tijekom koordinacijskog sastanka predstavljen je novi Strateški marketinški i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2027. godine s čijom se primjenom kreće s obzirom da je sam Plan ovaj tjedan usvojen od strane Skupštine HTZ-a.

“Planom su identificirani konkurentni i autentični turistički doživljaji Hrvatske koji su usklađeni s potrebama različitih segmenata potražnje. SMOPHT je u potpunosti usklađen sa Strategijom razvoja održivog turizma RH do 2030. god. gdje je naglašena važnost održivosti u razvoju i upravljanju turizmom i to okolišna, ekonomska i socijalna održivost”, spomenuo je Staničić.

Na sastanku se također razgovaralo o promotivnim aktivnostima na tržištima na kojima nismo dosad bili toliko aktivni, poput Australije, Južne Amerike, udruženom oglašavanju, ali i o brojnim aktualnim turističkim izazovima poput rasta cijena smještaja i turističkih usluga u pojedinim destinacijama, nedostatka radne snage, problematici izdavanja radnih dozvola, neprijavljivanja gostiju i drugo.