Događanja

U četvrtak započinje 13. Umjetnička kolonija Štrigova 2023.: Pogledajte program događanja u kojima će posjetitelji moći uživati do nedjelje

Štrigova, mjesto koje predstavlja jedinstven i zanimljiv spoj kraja bogatog poviješću, umjetnošću, enogastronomijom i predivnom prirodom, ujedno je i mjesto gdje se svake godine početkom srpnja okuplja krema likovne i glazbene akademske umjetnosti na Umjetničkoj koloniji Štrigova, utemeljenoj 2011. godine na inicijativu međimurskog poduzetnika Antuna Horvata, a prema zamisli i koncepciji Žorža Draušnika.

Prepoznata od publike i lokalne uprave, kolonija je tijekom godina postala nezaobilazan dio međimurske kulturne ponude te je u medijima proglašena međimurskom utvrdom glazbene i likovne kulture. Ustrajnim naporima organizacijskog tima i velikom podrškom Općine Štrigova, koja je prije nekoliko godina stala iza manifestacije, te dugogodišnjom financijskom potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Umjetnička kolonija Štrigova 2023. godine doživjet će svoje trinaesto izdanje, koje je na rasporedu od 29. lipnja do 2. srpnja 2023. godine.

Intencija začetnika kolonije bila je spojiti glazbu, likovnost i poeziju na najvišoj profesionalnoj i umjetničkoj razini i tako stvoriti cjelovitu umjetničku manifestaciju. Netaknuta, idilična priroda i mir štrigovskih brežuljaka, vrijedni i srdačni ljudi, dobra hrana, a posebno dobro vino, kojim se ovaj kraj osobito diči, stvaraju inspirativno i opušteno ozračje u kojem rado borave svi – i umjetnici i publika.

Važno mjestu među događanjima

Štrigovska kolonija zauzela je važno mjesto u rasporedima kulturno-umjetničkih događanja u Međimurskoj županiji, a imidž koji ovo četverodnevno događanje njeguje pobuđuje sve intenzivniji interes publike za likovnu i glazbenu umjetnost.

TZO Štrigova

Programi kolonije održavaju se u jedinstvenim zatvorenim i otvorenim prostorima, poput čuvene štrigovske crkve sv. Jeronima s prekrasnim Rangerovim freskama i baroknim orguljama iz 1734., župne crkve sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Zmajevog vrta na Železnoj Gori te, od ove godine, i novoizgrađenog modernog Doma kulture i turizma. Kolonija obuhvaća i šire područje Međimurske županije pa se tako izložbe održavaju u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu, koji je, nakon secesijske zgrade Doma sindikata i Šajerove zgrade, preuzeo ulogu domaćina kolonije u Čakovcu.

TZO Štrigova